Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016


Ορισμένα παραδοσιακά φαγητά της Παλαιοχωρινής κουζίνας είναι:

- Τα Τσιγαρίδια και Η Λίγδα Το λίπος του γουρουνιού λιώνει μέσα σε ένα καζάνι στη φωτιά, συγκεντρώνεται σε πήλινα πιθάρια, κρυώνει  και γίνεται η λίγδα (το βούτυρο της χρονιάς). Ότι απέμενε άλιωτο από το λίπος, τσιγαρίζεται και γίνεται τα τσιγαρίδια,
     Τσιγαρίδες : Είναι το λίπος του χοιρινού. Το βάζουμε να βράσει με κρασί και το συντηρούμε σε ένα πήλινο δοχείο. Χρησιμοποιείται κυρίως για να τσιγαρίσουμε τα φαγητά αντί για λίπος.  
Κρασοπαπάρα νερό , κρασί και ψωμί ,
Παστός μικρό μέρος του λίπους αλατισμένο (μεζές) ,
   Υλικά: Χοιρινό , Κρασί, Κανέλα, Πιπέρι, Κόκκινη πιπεριά , Κανελλογαρύφαλλο , Αλάτι      Εκτέλεση:
Παίρνουμε το χοιρινό και το κόβουμε σε κομματάκια, το βάζουμε στο καζάνι με κρασί, προσθέτουμε την κανέλλα, το πιπέρι, την κόκκινη πιπεριά, το κανελλογαρύφαλλο και το αλάτι και το βράζουμε. Αφού βράσει, το τοποθετούμε σε πήλινο δοχείο και το καλύπτουμε με λίπος για να συντηρηθεί. Είναι εξαιρετικός μεζές και τρώγεται όπως είναι παγωμένος ή ζεσταμένος. Επίσης τρώγεται και σαν καγιανάς με αυγά και ντομάτα ή με αυγά μάτια. Τέλος μπορούμε να το φτιάξουμε και φρικασέ. 
- Κρέας χοιρινό με ντόπιο καρπολάχανο (λάχανο),
- Τραχανάς 
Πατσά με κεφάλι και πόδια χοιρινά ,
Μπομπάρι χοιρινές κοιλιές και έντερα(βρασμένα και λιασμένα) γεμιστά με ρύζι ,συκωτάκια και κρέας ψιλοκομμένο ,
Μπομπότα πίτα με καλαμποκίσιο αλεύρι , λίγα τραχανά και τσιγαρίδια ,
       Υλικά: Μπομποτάλευρο (Καλαμποκίσιο αλεύρι) , Ζεματιστό νερό, Αλάτι
Εκτέλεση: Βάλτε στο σκαφίδι περίπου ένα κιλό μπομποτάλευρο και περιχύστε το με περίπου μισό λίτρο ζεματιστό νερό. Ανακατέψτε το καλά, ρίξτε το στο ταψί και βάλτε το να ψηθεί στη στάχτη ή στα κάρβουνα. 
Κατσιαμάκι κουρκούτι από καλαμποκίσιο αλεύρι συνοδευόμενο με αλμυρό κρέας(πλευριμιές) ή μέλι
       Υλικά :1 λίτρο νερό , 1/2 κιλό καλαμποκίσιο αλεύρι, 1/2 κιλό παστό χοιρινό κρέας(τσιγαρίδες),Κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση: Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα πλάστη (όχι με κουτάλι, για να μην σβολιάσει). Όταν πηχτώσει αρκετά, το αδειάζουμε σ΄ένα ταψί και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει. Εντωμεταξύ, βάζουμε το παστό κρέας με το κόκκινο πιπέρι σ΄ένα τηγάνι και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να λιώσει το λίπος και να αρχίσει να τσιγαρίζεται.Αφού έχει κρυώσει το ζυμάρι, το χαράζουμε βαθιά σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το παστό κρέας.
Οματές τα παχιά χοιρινά έντερα χυμένα στη χόβολη
    Υλικά: Έντερα χοιρινού, Πλιγούρι , Πνευμόνι χοιρινού , Πορτοκάλι , Πιπεριά κόκκινη
Σταφίδες , Αλάτι, Κύμινο, Κανέλλα, Πιπέρι
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το πλιγούρι (χοντραλεσμένο σιτάρι), το οποίο έχουμε βάλει σε βραστό νερό για να φουσκώσει λίγες μέρες πριν σφάξουμε το χοιρινό και το έχουμε αφήσει να στεγνώσει, με το ψιλοκομμένο πνευμόνι χοιρινού, τη φλούδα πορτοκαλιού, την κόκκινη πιπεριά, τις σταφίδες, το αλάτι, το κύμινο και το κανελλοπίπερο. Με το μίγμα αυτό γεμίζουμε τα έντερα του χοιρινού και τα βράζουμε. Αφού  βράσουν λίγο τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο. 
ΛουβίδιαΤα λουβίδια είναι φασολάκια της περιοχής, τα οποία οι ντόπιοι τα αποξηραίνουν, τα χωρίζουν σε αρμαθιές και τα διατηρούν έτσι όλο το χειμώνα μαγειρεμένα  με πάστωμένα κόκκαλα χοιρινού  (πλιβριμιές) και κομματάκια παστού χοιρινού ή με τραϊ .
Γιαπράκια, κομμάτια κρέας και παστό αλμυρά με ρύζι και τραχανά τυλιγμένα με φύλλα από τουρσί λάχανο σαν λαχανοντολμάδες,
- Τραϊ ή  γίδα βραστή με πατάτες ή ζυμαρικά (κριθαράκι),
- Κεφάλι γουρουνιού στο φούρνο με δαμάσκηνα, κυδώνια , κρεμμύδια , πατάτες και μυρωδικά,
Ψιρούκια  Αλεύρι  τηγανιτό σε λάδι
Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι τσιγαρίζουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μετά ρίχνουμε  αλεύρι, αλάτι και λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.
Κουσιάφια ,Δαμάσκηνα , σταφίδες , σύκα , κυδώνια και γαρίφαλο βρασμένα σε νερό
Βαλανίσιες πατάτες Βραστές πατάτες τσιγαρισμένες στο λάδι με ρίγανη
- Παραδοσιακά Λουκάνικα,
- Χοιρινά εδέσματα

- Παραδοσιακά ορεκτικά & αλίπαστα ,
Παραδοσιακές πίτες με κορυφαία την λεγόμενη Πασπαλόπτα με κύριο συστατικό της την τριμμένη κολοκύθα αλλά και τσουκνιδόπιτα , σπανακόπιτα ,  συκωτόπιτα , γαλακτόπιτα κ.α.) ,
- Γλυκά και τέλος
- πολλά παραδοσιακά ποτά όπως τσίπουρο με γλυκάνισο, λικέρ κράνο, λικέρ κούμαρο , λικέρ σύκο , λικέρ κεράσι, λικέρ τριαντάφυλλο κ.α.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου