Κυριακή 5 Ιουλίου 2020Κάθε σπίτι του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής και κάθε οικογένεια που έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιω αλλά και στις αρχές του 20 αιω. στο χωριό και συγκεκριμένα στα 1884/85 και μετά, έχει σχέση βιωματική με τον πραγματικό Ζορμπά λέει ο τοπικός μελετητής της ζωής του Γιώργη Ζορμπά και μέλος της ΔΕΦΝΚ Ρίμπας Αστέριος.

Για αυτό και οι κατά καιρούς φωτογραφίες και εξαγγελίες επι Δημάρχου Αριστοτέλη κ Χρηστου Πάχτα και αργότερα επι Δημάρχου κ. Γιώργη Ζουμπά σε διάφορους χώρους - σπίτια στις όμορφες γειτονιές του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής μέχρι να φτάσουμε και στις σημερινές εξαγγελίες υλοποίησης με την τρέχουσα δημοτική αρχή.


# Στις περπατησιές του Ζορμπά ... και εμείς της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) την κάθε φορά, όπως και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής!

η ΔΕΦΝΚ http://amis-kazantzaki.gr/ 


Βασικές πηγές της παρουσίας του πραγματικού Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής είναι οι: 

* Λογοτέχνης Γιάννης Αναπλιώτης "{Ο} αληθινός Ζορμπάς κι ο Νίκος Καζαντζάκης" -- Αθήνα : Δίφρος, 1960

* Γιάννης Γουδέλης, “Ο Καζαντζάκης ξανασταυρώνεται” , Δίφρος, 01/01/1987

δημοσίευμα στο εβδομαδιαίο φιλολογικό – εγκυκλοπαιδικό – επιστημονικό περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» το 1965

* δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ τον Μάρτιο του 1997 από Χρίστο Τελλιδη, Μαρία Ριτζαλέου, Εύρη Τσούμη με αφορμή την συναυλία στα Σκόπια του Μίκη Θεοδωράκη.

* ΑΠΕ ΜΠΕ 31 Μαρτίου 1997 με θέμα: Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ-ΣΕΡΒΙΑΣ

* Αφηγήσεις της κόρης του Ζορμπά, Ανδρονίκης Κεχάεφ (Σκόπια)

* ανέκδοτη εργασία, προϊόν του ερεθίσματος που είχε με βάση το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (1997), του κατοίκου Παλαιοχώριου Χαλκιδικής Ρίμπα Αστερίου που μέρος της αν και αντιπροσωπευτικό εκφωνήθηκε στην 1η εκδήλωση στις 24 Νοεμβρίου 2007 κα για να αναδειχθεί η παρουσία Ζορμπά στο Παλαιοχώρι και μπορείτε να την διαβάσετε αναρτημένη στο ηλεκτρονικό βιβλίο - blog Παλαιοχώρι Χαλκιδικής link https://www.palaiochori.gr/2018/03/blog-post_52.html?m=1

* Δοκίμιο του Λαογράφου από το Καταφύγι Κολινδρού Πιερίας (το χωριό που γεννήθηκε ο Ζορμπάς) κ. Σόρμα "ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΑΠΟΗΧΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΠΙΕΡΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ" , Ματι, 2007

* Το 2008 Έντυπο : Καζαντζάκης - Ζορμπάς, Δύο Ελεύθεροι άνθρωποι της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη/Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, με υλικό ΚΑΙ του προέδρου της Γιώργου Στασινάκη, το οποίο τυπώθηκε με έξοδα από την Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής χάριν του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Ιωάννη και του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Μήτσιου Δημήτριου το έτος 2008

* Η επιστολή των Παλαιοχωρινών Γαλάνη, Σιώκου (δύο αδελφοί), Κάσσανδρου, Κατσιρμά, Μπουγά, Βούζιου και Μοσχόπουλου συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 1916 και απευθύνεται στον ηγούμενο και τους προϊσταμένους της μονής Αγίου Παύλου με σκοπό να μεσολαβήσουν, ώστε να πληρωθούν οι πρώτοι από την εταιρεία τους η οποία δημοσιεύτηκε στα Παλαιοχωρινά Νέα» (Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής), φ. 20 (Ιανουάριος – Μάρτιος 2012 από τον κ. Κωνσταντίνο Χιούτη.

* ΣΤΑΣΙΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Εισ: Θανάσης Αγάθος, “ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΙΛΙΑ”, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ , 2017


Ήρθε η ώρα να θυμηθούμε μαζί τον άγνωστο Γιώργη Ζορμπά, που ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης με το έργο του Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, έκανε γνωστό ανά την υφήλιο.

Αυτό το έργο μετέφερε στους κινηματογράφους ο σκηνοθέτης Νίκος Κακογιάννης το 1964, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και ήταν υποψήφια ταινία για 7 Όσκαρ από τα οποία τελικά κέρδισε τα 3:

✓ Όσκαρ Β´ Γυναικείου Ρόλου στη Λίλα Κέντροβα. ✓ Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Βασίλη Φωτόπουλο.

✓ Όσκαρ φωτογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Γουόλτερ Λασάλι 


Μετά από 15 χρόνια περίπου εξαγγελιών, σχεδίων, φωτογραφιών, ναυαγίων, σκοπιμοτήτων κ.α. μια πράγματι ιδέα σταθμός όπως επικοινωνηθηκε με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια από την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) , τον Πρόεδρο της Γιώργο Στασινάκη και τον Ρίμπα Αστέριο δείχνει ότι βρισκει και Στέγη. 

Η σημαντική και μοναδική δωρεά στα  δρώμενα του Παλαιοχωρίου των κληρονόμων Γεωργίου και Δούκινας Καραθανάση, λύνει τον Γόρδιο Δεσμό και την όλη αναβλητικότητα για το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής.Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ο Ζορμπάς ήρθε στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής ως Υλοτόμος, ήταν Κτηνοτρόφος, εργάστηκε ως Σιδηρουργός και ως Γανωματής, ως Σταβλιτής ζώων και μετά και ως Μεταλλωρύχος αλλά πάνω από όλα ήταν ένας Πολύτεκνος Έλληνας πολύ καλός Οικογενειάρχης, δουλευταράς, της παρέας που υπεραγαπούσε την γυναίκα του Ελένη Καλκούνη (με καταγωγή από την Άνδρο) την οποία παντρεύτηκε στα 1895/6 στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής με κουμπάρο τον τότε Τοπικό Καϊμακάμη.


Ο Πρόεδρος ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργος Στασινακης, η υπεύθυνη των εκδόσεων Καζαντζάκη κα Νίκη Σταύρου, μέλη της ΔΕΦΝΚ με μέλη της οικογένειας του Γιώργη (Αλέξη) Ζορμπά το 2012 στην Έκθεση Βιβλίου όπου παρουσιάστηκε η ιδέα Στέγη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής με αφίσες, έντυπο, διαλέξεις.


Σήμερα διαβάζουμε στο ΑΠΕ ΜΠΕ από την δημοσιογράφο Νικόλ Καζαντζιδου


"... Τον Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη. Το χωριό της ορεινής Χαλκιδικής με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα παραδοσιακά σπίτια, αγκαλιάζει την ιστορία του και υποδέχεται εκ νέου το πρόσωπο που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη να γράψει το πρώτο, κι ίσως ένα από τα καλύτερα βιβλία του, το "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά". Ο πρωταγωνιστής μιας ιστορίας που λίγα χρόνια αργότερα, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Μιχάλη Κακογιάννη, παίρνει το πρόσωπο του ηθοποιού Άντονι Κουίν και χορεύει στα μουσικά βήματα του Μίκη Θεοδωράκη, κάνοντας τον Zorba the Greek ακόμη πιο γνωστό διεθνώς.


Ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι -που οι πολλοί κληρονόμοι του αποφάσισαν να δωρίσουν στο Δήμο για να το αξιοποιήσει- θα υπενθυμίζει εφεξής με την παρουσία του, τα περισσότερα από 20 χρόνια που πέρασε ο κατά κόσμον Γιώργος Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι, όπου έζησε με την οικογένειά του, έκανε 12 παιδιά ..."


Όλη η εξέλιξη της Ιδέας Στέγη, Σπίτι, Οικίας Αλέξη Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής εδώ 👇

https://www.palaiochori.gr/search/label/%CE%96%CE%BF%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9?updated-max=2018-05-24T21:13:00%2B03:00&max-results=20&start=5&by-date=false&m=0


Με ευθύνη σε όσους κόπιασαν … κοπιάζουν και θα κοπιάζουν να γίνει κάτι σπουδαίο


Ρίμπας Αθ. Αστέριος

Κάτοικος Παλαιοχώριου Χαλκιδικής

Μέλος της ΔΕΦΝΚ


«Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει»