Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

 

https://www.eetaa.gr/metaboles/oikmet_details.php?id=15965

Παλαιοχώριον (Θεσσαλονίκης)

ΦΕΚ 152Α - 09/07/1918

Ο οικισμός ορίζεται έδρα της κοινότητας Παλαιοχωρίου

ΦΕΚ 212Α - 02/09/1924

Ο οικισμός αποσπάται από το νομό Θεσσαλονίκης και υπάγεται στο νομό Χαλκιδικής

Παλαιοχώριον (Χαλκιδικής)

ΦΕΚ 212Α - 02/09/1924

Ο οικισμός αποσπάστηκε στο νομό Χαλκιδικής από το νομό Θεσσαλονίκης

16/10/1940

Ο οικισμός αποσπάται από την επαρχία Χαλκιδικής του νομού Χαλκιδικής και υπάγεται στην επαρχία Αρναίας του νομού Χαλκιδικής

ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997

Ο οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Παλαιοχωρίου και προσαρτάται στο δήμο Αρναίας

ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010

Ο οικισμός αποσπάται από το δήμο Αρναίας και προσαρτάται στο δήμο Αριστοτέλη

 

“ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,
ΗΠΕΙΡΟΥ, ΝΕΑΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ” ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 1887
"Στις "Οδοιπορικαί σημειώσεις" ο Νικολάος Θ. Σχινάς που εκτυπώθηκε το 1886 στην Αθήνα γράφει σχετικά για το Παλαιοχώρι " ...Έντευθεν η οδός ομαλώς βαίνουσα δια λιβαδιών εν οις και δένδρα παρέρχεται του δεξιοθεν 20΄ της ώρας κείμενου χωρίου Παληοχώρι , έχοντας 143 οικογενείας .... " .

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

 

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=FI7QfRu8iVw

Ένα από τα πιο παραδοσιακά επαγγέλματα που είναι προς εξαφάνιση καθώς οι νέοι πλέον δεν έχουν διάθεση να το ακολουθήσουν, διότι είναι επικίνδυνο και κουραστικό, είναι το επάγγελμα του ξυλοκόπου. Στο παρελθόν, στη φτωχή μας πατρίδα, ήταν συνήθες φαινόμενο στους δρόμους τα φορτωμένα ζώα, μουλάρια, γαιδούρια που μετέφεραν με δυσκολίες τα ξύλα του χειμώνα. Τη σημερινή εποχή οι δασικοί συνεταιρισμοί είναι εκείνοι που φροντίζουν για την ανανέωση και καθαριότητα στα δάση ανάλογα με τις ανάγκες των δέντρων.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Η Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη της
Διεθνούς Εταιρείας  Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)
 
πραγματοποίησε στις 26 Οκτωβρίου 2022, στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)
μέσω της πλατφόρμας ZOOM, 
συζήτηση με το
"
θέμα της ανθρώπινης φιλίας μέσα στο μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά»".


Πηγή: Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη της ΔΦΝΚ
https://www.youtube.com/watch?v=lJ63ZBCKSxk

**************************************************************

Το πρωί της ίδιας ημέρας μία συγκινητική στιγμή εξελίχτηκε σήμερα (26/10/2022) πάνω στα ενετικά τείχη στον προμαχώνα Μαρτινένγκο, με θέα όλη την πόλη του Ηρακλείου, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος εναποθέτει καλάθι με φρούτα της Κρητικής Γης και γονατίζει στον τάφο του Καζαντζάκη - Δείτε το βίντεο

Εξήντα πέντε χρόνια (26 Οκτωβρίου 1957) συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων του μεγάλου κρητικού στοχαστή, πραγματοποίησε τρισάγιο στον τάφο του στο Μαρτινένγκο το οποίο τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος


Πηγή: https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1687198/nikos-kazadzakis-san-simera-prin-65-hronia-efuge-apo-ti-zoi-o-megalos-kritikos-stohastis-eikones/?fbclid=IwAR3-iJvbCYs3Eb48wXGIxR9SJB5CkqB_M5dlMXcX8CYMO7Wq_sqs-3RUw1I

 [Λεξικό Τριανταφυλλίδη]

παντοπωλείο το [pandopolío] Ο39 : το κατάστημα του παντοπώλη· μπακάλικο: Είδη παντοπωλείου, είδη μπακαλικής.

[λόγ. < αρχ. παντοπωλεῖον `γενικό κατάστημα΄]

/*/

Παντοπωλείον "Η Ειλικρίνεια"
https://www.palaiochori.gr/2019/04/blog-post.html

 

Ο Νίκος Καζαντζάκης με τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό


Peter Bien, Kazantzakis. Politics of the spirit. 
Princeton, New Jersey: Princeton University Press, 1989, σσ. xvii-xxiv. 

XPONOΛOΓIO*

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022


Ως προς την καταγωγή του Ζορμπά αλλά και ποίοι ήταν οι γονείς του, οι μαρτυρίες διίστανται και ειδικά ο κάθε απόγονος έχει και τον δικό του ισχυρισμό.

Α.    Ο  πρώτος  γιός  του,  ο Ανδρέας  Ζορμπάς,  είπε  στον ερευνητή και συγγραφέα Γιάννη Γουδέλη και καταγράφηκαν στην εισαγωγή του βιβλίου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ»:
«ο Γιώργης  Ζορμπάς, ο  γιος του Ξενοφώντα ή Φώντα, γεννήθηκε στο Ελευθεροχώρι (Πιερίας), στα 1857. Πέθανε στα Σκόπια στις 16 Σεπτεμβρίου 1941, σε ηλικία δηλαδή 84 χρονών. Απόχτησε τα παρακάτω εφτά παιδιά:
1) Ανδρέας Ζορμπάς. Γεννήθηκε στα 1894 στο Καταφύγι της Κοζάνης. (Λάθος γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής)

 


Αύριο στις 7.30 (έτος 2017) το απόγευμα παρουσιάζει στο Ηράκλειο, στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω, ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, το βιβλίο του « Καζαντζάκης-Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία".

Η παρουσίαση αυτή μας δίνει μια καλή αφορμή να ψάξουμε λίγο περισσότερο την ιστορία του περίφημου Ζορμπά, που όλοι λατρέψαμε μέσα από το ομώνυμο έργο του Καζαντζάκη.

Ξεκινώντας από τη μορφή του, είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει την όψη του Ζορμπά με εκείνη του Άντονι Κουίν, που πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του Ζορμπά. Ωστόσο όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που παραθέτουμε ο αληθινός Ζορμπάς ήταν αρκετά διαφορετικός.

Από εκεί και πέρα θεωρούμε τον Γιώργη Ζορμπά, και όχι τον Αλέξη όπως τον παρουσιάζει ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ως Κρητικό ενώ στην πραγματικότητα ήταν Μακεδόνας και δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Κρήτη.

Σχετικά με τον πραγματικό Ζορμπά, αρχικά ο ίδιος ο Καζαντζάκης σε συνέντευξή του το 1958, στο περιοδικό "Καινούργια Εποχή"  αναφέρει: "Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΥΠΗΡΞΕ. Όλα σε κείνο το βιβλίο είναι αληθινά. Λεγόταν Γιώργης Ζορμπάς. Όχι Αλέξης. Έχω και πολλά γράμματά του. Μπορεί να τα δημοσιέψω κάποτε. Ήτανε Μακεδόνας".

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022


https://journals.openedition.org/balkanologie/docannexe/image/3459/img-1.jpg


Οι περιβαλλοντικές συγκρούσεις που προέκυψαν κατά την εκμετάλλευση των πολύτιμων μετάλλων στη χερσόνησο της Χαλκιδικής (Βόρεια Ελλάδα)
Ελένη Κάρκα
Περιλήψεις
Το άρθρο στοχεύει να διερευνήσει τα περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τις προσπάθειες εκμετάλλευσης των πολύτιμων μετάλλων που περιέχονται στα θειούχα μεταλλεύματα μολύβδου, ψευδαργύρου, σιδήρου και χαλκού που εξορύσσονται στη χερσόνησο της Χαλκιδικής (Βόρεια Ελλάδα). Οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας μεταλλουργίας καθαρών μετάλλων διήρκεσαν σαράντα χρόνια, αλλά προκάλεσαν πολύ ισχυρές τοπικές αντιδράσεις που απέτρεψαν το έργο. Αυτό το άρθρο στοχεύει να αποκρυπτογραφήσει τις στρατηγικές και τα επιχειρήματα των ενδιαφερομένων ομάδων παραγόντων: αντιπάλους, επενδυτές, κυβερνήσεις, διοίκηση, Συμβούλιο της Επικρατείας και να εντοπίσει τους παράγοντες που καθορίζουν αυτές τις στρατηγικές με την πάροδο του χρόνου.

 

Société Anonyme Ottomane Des Mines de Kassandra, Karasu Mines Ottoman Inc., 1 privileged share, (No: 12650), 100 Francs, 1906.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

 

Pierre du Val (1619-1683), «Χάρτης της Ελλάδας», 
Παρίσι, 1674, επιχρωματισμένη χαλκογραφία, 37x54 εκ. Συλλογή Π.Ν. Σουκάκου.


Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

 

Οι Τουρκικές αρχές επιδεικνύουν τους συλληφθέντες απαγωγείς του Γάλλου μηχανολόγου Σεβαλιέ (Chevalier), διευθυντή των μεταλλείων Κασσάνδρας (Μαντέμ Λάκο), και μαζί ένα μέρος των κατασχεθέντων λύτρων (15.000 χρυσές τουρκικές λίρες) που είχαν ζητήσει οι απαγωγείς. 

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

 


Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑΛΕΞΙΑΣ ΦΕΣΣΑ
Η Χαλκιδική έχει πλούσιο κα μακραίωνο ιστορικό παρελθόν. Έχει αρχαίες πόλεις, ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια του κόσμου, το Σπήλαιο των Πετραλώνων και βέβαια το Άγιον Όρος! Τη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία με ιστορία πάνω από 1200 χρόνια!

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022




ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ : 

- 8 (Οχτώ) ΓΝΩΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 1821 
- Διαθέτουν Φάκελο στην Εθνική Βιβλιοθήκη : Αδάμ Ιωάννης, Σκανδάλης Δημήτριος κ Κων/νος
- Τιμηθέντες με Αριστείο : 1 Χάλκινο, 6 Σιδερένια

 



 Ethnographische Karte von Europäischen Türkei…, Národní technické muzeum, 


Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022


Επειδή ή έξέλιξη Σταμαρίνα) Σαμαρίνα, όπου σκόνταψαν οί προηγούμενοι ερευνητές, ερμηνεύεται άπρόσκοπτα και πολύ ομαλά, καθώς θα δοϋμε παρακάτω, το βάρος τής ετυμολογικής λύσης, πού περιμένει το όνομα, φαίνεται να εντοπίζεται ήδη στην έρμηνεία τής μεταβολής τοΰ ονόματος άπό Santa Maria, βλάχικα Sta Maria,σέ Sta Marina, δηλαδή Σταμαρίνα. 

 


Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
SYNTHESIS
Ενημερωτικό Δελτίο
No 59 – Αύγουστος 2022

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

 


Πηγή: ΤΑΞΙΔΙ CHANNEL

 


Πηγή: ΤΑΞΙΔΙ CHANNEL

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

 


"... Θα μπορέσουμε να μάθουμε για την τεχνική της εργασίας με σχοινί, η οποία συνίστατο στο πλέξιμο κάνναβης ή άλλων φυτικών ινών για την κατασκευή σχοινιών διαφόρων μεγεθών. 


Μόλις λοιπόν φθάσουν οι καταπονημένοι συνήθως από την πεζοπορία/ταξίδι προσκυνητές του Αγίου Όρους σε ένα
μοναστήρι ή σε κάποιο κελλί,
δέχονται το κέρασμα, κατά το Αγιορειτικό τυπικό,
που αποτελείται από τσίπουρο (ρακή),
λουκούμι, «τούρκικο» καφέ, κρύο νερό και ακολουθεί ο διάλογος-ευχή:
«Ευλογείτε»!
– «Ο Κύριος»!