Πέμπτη 9 Μαΐου 2024


Στις περιπατητικές διαδρομές μέσα στην οργιώδη βλάστηση που περιβάλλει το Παλαιοχώρι θα συναντήσετε και πολλά παλιά παρεκκλήσια.

Θα νιώσετε σαν τον Κοσμά τον Αιτωλό όταν έφτανε στο Παλαιοχώρι των Παλαιολόγων! 

Θα δείτε τρία + ένα Καστέλια: στο Νέπωσι, στην Κρανιά, στην Καμήλα και στον Αη Λιά. Όλα απομεινάρια ενός ενδόξου παρελθόντος και τις μετακινήσεις των κατοίκων του στο Λεκανοπέδιο του Παλαιοχωρίου με τα Όμβρια Χωράφια και στα γύρω πλούσια σε Φυσικό Πλούτο βουνα.

Μετακινήσεις - εγκαταστάσεις με βάση τις ανάγκες κάθε ιστορικής εποχής. 

Θα νιώσετε και εσείς Νέπωτες! 

Θα περιηγηθείτε στις όχθες του Μεγάλου Ρέματος της Χαλκιδικής που οι ντόπιοι ονομάζουν Ποταμό Χαβρία και στα παραποτάμια του, όπου οι μικρές σας "ανακαλύψεις" ανθρωπογενών εγκαταστάσεων θα σας καταπλήξουν.

Φυσικά θα διαβείτε την παλιά στράτα που ενώνει το Παλαιοχώρι με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής δηλαδή την παλιά Λιαριγκόβα (Αρναία), τα Ρεβενίκια (Μεγάλη Παναγία) - Πραβήτα, το Νεοχώρι - Πιάβιτσα - Ισβορο (Στρατονίκη), τον Στανό και την Βαρβάρα - Μόδι.

Θα περπατήσετε στα σοκάκια του Ζορμπά, στα χνάρια του Καζαντζάκη, του Καισάριου Δαπόντε, του Ασκητού Γιώργη Χατζηγιώργη. 

Θα δείτε το κάλος του Τοπίου και την Ελληνική Ψυχή όπως τα είδε και τα ύμνησε ο Γάλλος Κουζινερί, ο Γερμανός Φαλμεράυερ και όλοι οι άλλοι περιηγητές και χαρτογράφοι! 

Τόπος Να Ζεις!














Κυριακή 5 Μαΐου 2024

«Όλος ο ντουνιάς θα ταραχθεί, αλλά οι ποδιές του Χολομώντα δεν θα ταραχθούν». 

Σύμφωνα με τους βιογράφους του πατρο Κοσμά, προέτρεπε τους κατοίκους των χωριών, όπου κήρυττε, να υψώνουν σταυρούς στα τέσσερα σημεία του χωριού, ώστε αυτό να προστατεύεται από τη μια έως την άλλη άκρη. Πηγή : https://www.ekklisiaonline.gr/arxontariki/ti-symvolizan-i-stavri-pou-estine-o-patro-kosmas-ap-opou-pernouse/

Την εποχή του Κοσμά του Αιτωλού πέρα από την Οθωμανική Κυριαρχία υπάρχουν αρκετές αρρώστιες που μαστίζουν το Λεκανοπέδιο Παλαιοχωρίου.

Το πέρασμα από την περιοχή του Αγίου τεκμαίρεται γύρω στα 1760 μΧ. Τότε δίδαξε αλλά και βάπτισε δίνοντας το όνομα του σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. 

Οι Σταυροί του Κοσμά του Αιτωλού τοποθετούνται με την ευλογία του με την λογική τέσσερα σημεία του ορίζοντα και αυτά είναι ακόμη ορατά στο Παλαιοχώρι παρά την πάροδο περίπου 264 χρόνων από την τοποθέτηση τους. 

Σήμερα θα μπορούσαν να αποτελέσουν Τοπόσημα υπέροχων περιπατητικών διαδρομών σε ένα περιβάλλον με μοναδικό φυσικό πλούτο και πολλά γραφικά πέτρινα παλιά παρεκκλήσια.

Α. ΔΥΤΙΚΟΣ


Στην περιοχή "ψίκιν" στην παλιά στράτα που ενώνει το Παλαιοχώρι με την τότε Λιαριγκόβα (Αρναία) ο μεταλλικός σταυρός είναι το αποτύπωμα της διδαχής του από το 1760! Μέχρι και την δεκαετία του 1960 υπήρχε και ο Ξύλινος Σταυρός !!!

Σε αυτό τον χώρο πρέπει να γίνει ανάδειξη και των μεσαιωνικών καμινιών Ασβεστόπετρας .

Και του θρύλου "ψίκιν" με τα πέτρινα σεντούκια

Β. ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ τοποθεσία ΣΤΑΥΡΟΣ, Τοπόσημου στο δρόμο προς Τσιουτάνι. 

Υπάρχει φυσικά και μαρτυρία για Σταυρούς ξύλινους και μεταλλικούς στο κορμό Δέντρου στη τοποθεσία "Υψώματα" λίγο έξω από το Παλαιοχώρι μετά το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, εκεί που σήμερα είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου όπου υπήρχε και εκεί μεταλλικός Σταυρός! 

Γ. ΒΟΡΕΙΟΣ


σταυρός ξύλινος σε δέντρο στα ΒΟΡΕΙΑ της παλαιάς εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ σε ένα παρεκκλήσι δίπλα από Καστελούδι Κρανιάς



Δ.  ΝΟΤΙΟΣ


ο μεταλλικός σταυρός στον αυχένα για Νέπωσι!

Άλλωστε από τον πατρο Κοσμά εμπνεύστηκε ο Ρήγας Φεραίος, όταν λίγα χρόνια αργότερα έγραφε

«Ελάτε μ’ ένα ζήλο σε τούτον τον καιρόν, να κάμνωμεν τον όρκον επάνω στον σταυρόν… Ψηλά στα μπαϊράκια, υψώστε το σταυρό… Στεριάς και του πελάγους να λάμψει ο σταυρός…».

Ευλογία μεγάλη για το Παλαιοχώρι των Παλαιολόγων.