Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

 Έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλεί εγκάρδια στα εγκαίνια της έκθεσης «Από τα Μακεδονικά στα Θεσσαλικά Τέμπη: από τη Ρεντίνα στη Βελίκα» την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στις 21.00 στην πτέρυγα των περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου . 

Παρουσιάζονται πέντε επιλεγμένες οχυρωματικές θέσεις από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όλες συνδεδεμένες μεταξύ τους λόγω του γεγονότος ότι ιδρύθηκαν, κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν επί Ιουστινιανού Α' (527-565). 

Αυτά είναι: το κάστρο της Ρεντίνας , το οχυρωματικό τείχος της Κασσανδρείας , το κάστρο της Πύδνας, το κάστρο του Πλαταμώνα και το κάστρο της Βελίκας. Παρουσιάζεται και η πόλη της Θεσσαλονίκης , ως παράδειγμα περιτειχισμένης μητρόπολης. 

Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα οδικά δίκτυα που αναπτύχθηκαν μεταξύ των φρουρίων καθώς και στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν στην περιοχή. Η πορεία κάθε τοποθεσίας διαχρονικά παρουσιάζεται παράλληλα. Επιπλέον, η έκθεση αυτή είναι μια ακόμη ευκαιρία για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού να προωθήσει σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα από την Κεντρική Μακεδονία που μέχρι σήμερα φυλάσσονται στις αποθήκες του και δεν εκτίθενται στο κοινό.


Πηγή: https://protostrator.blogspot.com/2019/01/from-macedonian-to-thessalian-tempi.html?m=1