Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Σε αυτή την ανάρτηση στο fb όπου περιγράφονται οι απεικονίσεις του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου σε ανάγλυφες παραστάσεις της Βενετίας, κατά την άποψη μου, έχουμε την απάντηση για την πολεμική ένδυση του ΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ στο Παλεοχόρη του Παλεολώγου.


Είναι χαρακτηριστική πολεμική ενδυμασία της Βυζαντινής Εποχής κατά τον 13ο αιω.

Διαβάζω 👇

📌🔝Ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Δημήτριος με παραδοσιακό Βυζαντινό πολεμικό  εξοπλισμό.

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε Βυζαντινές  εικόνες και αγιογραφίες τους στρατιωτικούς αγίους με Βυζαντινό εξοπλισμό όμως εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό.

Οι δύο στρατιωτικοί άγιοι που βλέπουμε βρίσκονται στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία και έχουν ταυτοποιηθεί ως Βενετική κατασκευή.

Και τα δύο γλυπτά είναι του 13ου μΧ αιώνα , δηλαδή μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Βενετούς και τους Φράγκους της τέταρτης σταυροφορίας. 

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Βενετοί κατασκεύασαν τα γλυπτά πάνω στα Βυζαντινά πρότυπα που ήταν οι εχθροί τους τότε και τους παρουσιάζουν με εκπληκτική λεπτομέρεια.

Τα κλιβανια είναι ελασματικοι θώρακες πλακιδίων . Και οι δύο άγιοι φέρουν τον Ηράκλειο κόμβο στο στήθος .Ο Άγιος Γεώργιος δείχνει να φέρει πτερύγια τόσο στους ώμους οδό και στους μηρούς που ανατρέπει την άποψη ότι τα πτερύγια είχαν εγκαταληφθεί. Μπορεί να μην τα φορούσαν για προστασία, αλλά τα φορούσαν σίγουρα για να δείξουν την ταυτότητα τους, δηλαδή την Ελληνορωμαϊκή αρχαία αυτοκρατορία.

Ευχαριστώ την κα Ναταλία Αγαπίου για το φωτογραφικό υλικό 

Κείμενο του Γεώργιου Ε. Γεωργά https://www.facebook.com/100063709384641/posts/825473422919630/

 

Προσέξτε:

τον Φολιδωτό Θώρακα (κλιβάνιο), 

το Χαρακτηριστικό Ξίφος με ομοιότητες στην χειρολαβή και στο τελείωμα του, 

το Χιτώνιο πάνω από τον Θώρακα, 

τα πτερύγια στους ώμους και στο ύψος του μηρού 

κλπ μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες.