Σάββατο 16 Μαΐου 2020ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΤΣΑΜΗΣ) ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ!! TSAMIS KARATASOS! ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΗΡΩΑΣ (ΑΓΝΩΣΤΟΣ) των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ!

Ήταν γιος του αγωνιστή Αναστάσιου Καρατάσου που πρωτοστάτησε ως οπλαρχηγός στην Ελληνική Επανάσταση. Γεννήθηκε το 1798 στο Διχαλεύρι (Στενήμαχος) Ημαθίας. Κατά την Ελληνική Επανάσταση νεότατος, ακολούθησε τον πατέρα του, πολεμώντας στη Νάουσα και μετά την καταστροφή της, στη Στερεά Ελλάδα. Το 1828, ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, εναντίον των Οθωμανικών δυνάμεων.

   Ήταν, όπως κι ο πατέρας του, οπαδός της Ελληνοσερβικής συμμαχίας, με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας. Μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, συνέχισε τις προσπάθειες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.Ερχόμενος ο Όθωνας ως Βασιλεύς της Ελλάδος και εκτιμώντας την μεγάλη του προσφορά τον διόρισε Υπασπιστή του.

  Το 1847 ζήτησε να του δοθεί διαβατήριο για την επίσκεψη περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και την Κωνσταντινούπολη, ο πρέσβης της Υψηλής Πύλης στην Αθήνα, Κωστάκης Μουσούρος, αρνήθηκε να του χορηγήσει με το αιτιολογικό ότι ήταν persona non grata. Αυτό θεωρήθηκε προσβολή στο πρόσωπο του Βασιλέως Όθωνα όπου σε δεξίωση των Ανακτόρων που παρευρέθη ο Κ. Μουσούρος, ο Όθωνας τον επιτίμησε παρουσία όλων. Με υποκίνηση του Άγγλου Πρέσβη Λάιον, (που άδραξε την ευκαιρία για υποκίνηση νέου επεισοδίου σε βάρος του Όθωνα), ο Μουσούρος αποχώρησε από τη δεξίωση. Ξέσπασαν τα λεγόμενα Μουσουρικά με επακόλουθο τη διακοπή για ένα περίπου έτος των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το 1844-1853, ο Καρατάσος ταξίδευσε στις Σερβικές κοινότητες της Τεργέστης και των Σκοπίων, με σκοπό να βρει υποστήριξη για τον κοινό σκοπό.

Οι επαναστάσεις των Μακεδόνων είχαν την υποστήριξη του Όθωνος. Το 1854 θα αποβιβαστεί στη Χαλκιδική, κατά τη δεύτερη φάση της  Μακεδονικής εξέγερσης, η οποία έγινε με αφορμή τον Κριμαϊκό Πόλεμο.  Επικεφαλής 500 ενόπλων μαχητών και πιο γνωστός πια ως 'γερο-Τσάμης', θα  συγκρουστεί με τις οθωμανικές δυνάμεις, αλλά η ήττα που θα υποστεί στη  μάχη της Κουμίτσας στις 16 Μαΐου 1854, θα τον αναγκάσει να γυρίσει  στην Ελλάδα.

Το 1859 δημοσιεύει τις προτάσεις του σε εφημερίδα και προσπαθούσε να προσεγγίσει τους εκπροσώπους των Σερβικών κοινοτήτων στην Ελλάδα, ζητώντας υποστήριξη και να τον βοηθήσουν στο σκοπό του. Ο Όθων επικροτούσε αυτές τις επαφές.

  Το 1861, μετέβη στο Βελιγράδι για να υπογράψει την πρώτη επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Κατά την παραμονή του εκεί, ΠΕΘΑΝΕ (πιθανόν από κάποια αρρώστια), ενώ σχεδίαζε κοινή εξέγερση Ελλήνων και Σέρβων. Το 1862 ο Όθων αποπέμφθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις κυρίως των Άγγλων, λόγω λαϊκής εξέγερσης, που υποκίνησαν οι ίδιες.

Η Ελληνοσερβική συμμαχία, έπρεπε να περιμένει 25 χρόνια, μέχρι να υπογραφεί η πρώτη συνθήκη Η Συνθήκη της Φρεσλάου το 1867, από τον Πέτρο Ζάνο και τον πρίγκιπα Μιχαήλ  Γ΄ Ομπρένοβιτς της Σερβίας.

Πηγή:  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1367485026781893&id=385676948296044