Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022


Ως προς την καταγωγή του Ζορμπά αλλά και ποίοι ήταν οι γονείς του, οι μαρτυρίες διίστανται και ειδικά ο κάθε απόγονος έχει και τον δικό του ισχυρισμό.

Α.    Ο  πρώτος  γιός  του,  ο Ανδρέας  Ζορμπάς,  είπε  στον ερευνητή και συγγραφέα Γιάννη Γουδέλη και καταγράφηκαν στην εισαγωγή του βιβλίου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ»:
«ο Γιώργης  Ζορμπάς, ο  γιος του Ξενοφώντα ή Φώντα, γεννήθηκε στο Ελευθεροχώρι (Πιερίας), στα 1857. Πέθανε στα Σκόπια στις 16 Σεπτεμβρίου 1941, σε ηλικία δηλαδή 84 χρονών. Απόχτησε τα παρακάτω εφτά παιδιά:
1) Ανδρέας Ζορμπάς. Γεννήθηκε στα 1894 στο Καταφύγι της Κοζάνης. (Λάθος γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής)

 


Αύριο στις 7.30 (έτος 2017) το απόγευμα παρουσιάζει στο Ηράκλειο, στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω, ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, το βιβλίο του « Καζαντζάκης-Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία".

Η παρουσίαση αυτή μας δίνει μια καλή αφορμή να ψάξουμε λίγο περισσότερο την ιστορία του περίφημου Ζορμπά, που όλοι λατρέψαμε μέσα από το ομώνυμο έργο του Καζαντζάκη.

Ξεκινώντας από τη μορφή του, είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι έχουμε ταυτίσει την όψη του Ζορμπά με εκείνη του Άντονι Κουίν, που πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του Ζορμπά. Ωστόσο όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που παραθέτουμε ο αληθινός Ζορμπάς ήταν αρκετά διαφορετικός.

Από εκεί και πέρα θεωρούμε τον Γιώργη Ζορμπά, και όχι τον Αλέξη όπως τον παρουσιάζει ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης, ως Κρητικό ενώ στην πραγματικότητα ήταν Μακεδόνας και δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην Κρήτη.

Σχετικά με τον πραγματικό Ζορμπά, αρχικά ο ίδιος ο Καζαντζάκης σε συνέντευξή του το 1958, στο περιοδικό "Καινούργια Εποχή"  αναφέρει: "Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΥΠΗΡΞΕ. Όλα σε κείνο το βιβλίο είναι αληθινά. Λεγόταν Γιώργης Ζορμπάς. Όχι Αλέξης. Έχω και πολλά γράμματά του. Μπορεί να τα δημοσιέψω κάποτε. Ήτανε Μακεδόνας".