Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-31

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 31 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • [01] Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ-ΣΕΡΒΙΑΣ

 • [02] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ

 • [03] Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑ-ΔΙΚΤΥΑ "INTRANETS"

 • [04] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

 • [05] ΘΕΤΙΚΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗ FYROM. ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 75 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

 • [06] Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 • [07] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 • [08] ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΕΝΩΝΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ

 • [09] ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • [10] ΕΠΙΣΗΜΟ ΧΑΡΤΗ ΕΞΕΔΩΣΕ Η Ε.Ε. ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 • [11] ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ -ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΠΑΝΕΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

 • [12] Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

 • [13] "Ο ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ" ΔΗΛΩΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΦΗΜEΡΙΔΑ

 • [14] "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΤΟΝΙΖΕΙ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ "ΛΕ ΜΟΝΤ"

 • [15] ΜΕ ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΠΓΔΜ

 • [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1990

 • [17] ΣΤΟ 441% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΄97

 • [18] ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ Ο Ν. ΤΣΙΤΣΙΕΚΛΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 • [19] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  [01] Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ-ΣΕΡΒΙΑΣ

  Γέφυρα φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, πρόκειται να γίνει ο Ζορμπάς, πενηνταπέντε χρόνια μετά το θάνατό του, με την παρουσίαση του έργου ''Ζορμπάς ο Ελληνας'', του Μίκη Θεοδωράκη, σε χορογραφία Λόρκα Μασίνε, στη μεγάλη αίθουσα της όπερας του Λαϊκού Θεάτρου των Σκοπίων, στις 12 Απριλίου. Μια πρωτοβουλία που ανήκει στο βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Παρασκευόπουλο, το Μίκη Θεοδωράκη και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας.
  Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, η εφημερίδα ''Εθνος'', παρουσιάζει στο σημερινό της φύλλο στοιχεία που αφορούν στη ζωή και το θάνατο του Ζορμπά, που προέρχονται από έρευνα συντακτών της στα Σκόπια, (όπου πέθανε ο πολυταξιδεμένος Έλληνας κοσμοπολίτης, που έγινε παγκοσμίως γνωστός από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη), και το Βελιγράδι, όπου ζούν σήμερα εγγόνια και δισέγγονά του.
  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νεκροταφείο των Σκοπίων ''Μπούτελ'', ούτε οι υπάλληλοί του γνώριζαν ότι εκεί ήταν θαμμένος ο Ζορμπάς, ο οποίος πέθανε το 1943, σε ηλικία 74 χρονών.
  Στα Σκόπια, όπως γράφει και ο Καζαντζάκης, πήγε στις αρχές του 1930, όπου σε κοντινή περιοχή ''βρήκε πλούσια φλέβα λευκολίθου, και αφού ''στρατολόγησε'' εργάτες, άρχισε να ανοίγει γαλαρίες, τίναξε βράχους, έφτιαξε δρόμους, έφερε νερό, έχτισε σπίτι, παντρεύτηκε, γέρος κοτσανάτος αυτός μία όμορφη γλεντοχήρα, τη Λιούμπα κι έκανε ένα παιδί μαζί της''.
  Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την περιοχή, δέσμευσαν το ορυχείο του και την παραγωγή των μεταλλευμάτων, γεγονός που στεναχώρησε ιδιαίτερα το Γιώργο Ζορμπά που ήταν το πραγματικό του όνομα και όχι Αλέξης, όπως τον αναφέρει ο Καζαντζάκης.
  Είναι χαρακτηριστικά πάντως τα τελευταία του λόγια του, πριν πεθάνει, όπως τα περιγράφει ο Καζαντζάκης: ''Εκαμα, έκαμα, έκαμα στη ζωή μου και πάλι λίγα έκαμα. Άνθρωποι σαν κι εμένα έπρεπε να ζούνε χίλια χρόνια. Καληνύχτα'', είπε και ''αφού κοίταξε από το παράθυρο τα βουνά, γούρλωσε τα μάτια κι άρχισε να γελάει και να χλιμιντρίζει σαν άλογο''.
  Την πρώτη του γυναίκα τη γνώρισε στη Χαλκιδική όταν πήγε να δουλέψει στα μεταλλεία του Ιωάννη Καλγκούνη. Ήταν η κόρη του Καλγκούνη, Ελένη, την οποία ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα, την έκλεψε και την παντρεύτηκε στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής. Όπως αναφέρει ο συμπατριώτης του λαογράφος, Νικόλαος Σόρμας, έκανε μαζί της δώδεκα παιδιά, από τα οποία έζησαν τα επτά που σκορπίστηκαν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στη Σερβία.
  Η εγγονή της μάλιστα, Αννα Γκαϊγκάρ, και ο εγγονός της, Βαγγέλης Γιάντα, από την κόρη της Κατίνα, δηλώνουν πως ''έχουν τον παππού τους ως πρότυπο''.
  Η 57χρονη αρχιτεκτόνισσα Αννα, επισημαίνει πως ''ο παππούς δεν πίστευε στο Θεό και έλεγε συχνά: πιστεύω στα δέκα μου δάχτυλα, σ' αυτό που βλέπω και μου λέει το μυαλό μου''.
  Αξιοσημείωτο είναι ότι η κόρη της Άννας και δισέγγονη του Ζορμπά, Κατερίνα που είναι μουσικός και σπουδάζει βιολοντσέλο και laha_mei ελληνικά, υποστηρίζει πως πιστεύει ότι ''ο παππούς μας εμφύτευσε την αγάπη για τη μουσική''. Η άλλη δισέγγονή του Μελίνα, σπουδάζει στο εξωτερικό.
  Ο 62χρονος χημικός μηχανικός, Βαγγέλης Γιάντα, θυμάται τις διηγήσεις της μητέρας του για τον παππού του: ''Ελεγε πως ήταν ανοιχτός άνθρωπος. Του άρεσε το καλό φαγητό, το ποτό, ο χορός και η καλή ζωή. Είχε αδυναμία στις γυναίκες και μάλιστα στις ωραίες γυναίκες''.
  Η Αννα Γκαϊγκάρ και ο αδερφός της, Βαγγέλης Γιάντα, δηλώνουν ότι θα παραστούν στις 12 Απριλίου στα Σκόπια για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη.

  [02] ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ

  Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι οποιοδήποτε χτύπημα σε ελληνικό νησί θα απαντηθεί ακαριαία με δύο, τρία και περισσότερα χτυπήματα, προειδοποίησε τη γειτονική χώρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  Ο Τούρκος στρατηγός Καρανταγί προσπαθεί να μας παρασύρει σε στρατιωτικό διάλογο για ένα θέμα που είναι καθαρά πολιτικό, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου, λέγοντας πως με την εφαρμογή του τα τελευταία 2,5 χρόνια "έσπασε", για πρώτη φορά, η "ομηρία" απέναντι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
  Για να βοηθήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση, ο υπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη τριών προυποθέσεων από την Τουρκία:Να μην έχει εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, να μην επιδιώκει αλλαγή στου στάτους κβο στην περιοχή και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.
  Σχολιάζοντας την πρόταση Καρανταγί έδωσε την εξήγηση ότι ο στρατηγός ήθελε να δείξει στην πολιτική ηγεσία της χώρας του ότι δεν είναι υπέρ της σύγκρουσης και να εμφανίσει το ρόλο των στρατιωτικών αναβαθμισμένο έναντι των πολιτικών, ενώ παράλληλα σημείωσε πως οι ηγέτες της Τουρκίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί σύντομα στην Ε.Ε. -εξαιτίας των οικονομικών και άλλων προβλημάτων- διότι τότε θα κινδυνεύσει να διαλυθεί.
  Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε την ανησυχία του ότι θα έχουμε και άλλες "αλβανίες" στη Βαλκανική, αν η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα δεν ενισχύσουν οικονομικά, πολιτικά και θεσμικά τις αλλαγές που συντελούνται με το πέρασμα ορισμένων χωρών στο καθεστώς της ελεύθερης οικονομίας. Στα Σκόπια, είπε, ανησυχούν σφοδρότατα, η Βουλγαρία βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους διάλυσης, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στη Ρουμανία.
  Αναφερόμενος στην Αλβανία επισήμανε ότι η κατάρρευση των παρατραπεζών ήταν μόνο η αφορμή για την εξέγερση των κατοίκων. Η πραγματική αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα, που εφαρμόστηκε μετά το 1990, αποδείχτηκε πλήρως "αναξιόπιστο", σε ζητήματα εκδημοκρατισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ, και "ανίκανο" να οδηγήσει τη χώρα στην οικονομική ανάπτυξη.
  Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι amal]mei συνεργασία των δυνάμεων της προόδου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και πρόβλεψε πολιτική αλλαγή στη Γαλλία με νίκη των σοσιαλιστών στις επερχόμενες εκλογές.

  [03] Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑ-ΔΙΚΤΥΑ "INTRANETS"

  Oι επαναστατικές εφαρμογές της τεχνολογίας των Intranets (ηλεκτρονικών δια-δικτύων) στον κόσμο των επιχειρηματικών συναλλαγών και ειδικότερα στον τομέα των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των Υπουργείων και των μεγάλων ιδιωτικων εταιρειών, αποτελούν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΕΙΠ) της ΕΕΔΕ.
  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης χωρίζεται σε δύο ενότητες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα παρουσιαστούν οι κυριότερες εφαρμογές των Intranets στον ελλαδικό χώρο, από επιχειρήσεις όπως η Altec, η Εurocom και η Εθνοdata (Εθνική Τράπεζα Ελλάδας), αλλά και το ευρύ πλέγμα λύσεων και διευκολύνσεων που παρέχουν τα δια-δίκτυα στους σύγχρονους επιχειρηματίες και τους οικονομικούς οργανισμούς.
  Τις γνώσεις και την εμπειρία τους γύρω από το θέμα θα κληθούν να καταθέσουν μεγάλες διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον χώρο των συστημάτων πληροφορικής.
  "Οταν μιλάμε για Intranet, ενοούμε το δίκτυο ενός και μοναδικού οργανισμού. Το βασικό χαρακτηριστικό του που το διαφοροποιεί σε σχέση με τα εσωτερικά δίκτυα που υφίστανται εδώ και δεκαετίες, είναι το ότι χρησιμοποιεί τα ίδια πρωτόκολλα και εφαρμογές με το Ιντερνετ και ταυτόχρονα προστατεύεται από τις ανεπιθύμητες προσβάσεις του 'έξω κόσμου'. Είναι δηλαδή ένας ειδικός συνδυασμός υλικού και λογισμικού που όμως, δεν επιτρέπει στον οποιοδήποτε χρήστη του Ιντερνετ να αγγίξει τα δεδομένα και τις εφαρμογές του Ιντρανετ. Πρόκειται λοιπόν για ένα ασφαλές εσωτερικό δίκτυο με πολλά πλεονεκτήματα", τόνισε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής ΕΙΠ Θεσσαλονίκης, Χ.Πατεράκης, που συντονίζει την εκδήλωση.
  Πρόσθεσε δε, ότι τα δια-δίκτυα θα βελτιώσουν τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ ταυτόχρονα θα καταστήσουν πολύ πιο χαμηλό το κόστος της πληροφορίας."Τα Ιντρανετς "απελευθερώνουν" την πληροφορία, την καταστούν προσβάσιμη στους εξουσιοδοτημένους χρήστες και βελτιστοποιούν τον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι την αξιοποιούν και τη μοιράζονται", κατέληξε ο κ.Πατεράκης.

  [04] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

  Αιχμές εναντίον της κυβέρνησης άφησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλειας.
  Συγκεκριμένα, ο κ. Τσοβόλας καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αλλα και της πολιτικής που ασκεί το jubeqm~m κόμμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σημίτη για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις αποκάλυψαν το αντικοινωνικό κυβερνητικό πρόσωπο και την βαρβαρότητα της συντηρητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ".
  Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια πολιτική, η οποια έχει ως αποτέλεσμα "την χειροτέρευση της ασφαλιστικής θέσης των εργαζομένων, τότε θα υπάρξει μεγάλη κοινωνική αναταραχή".
  Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση μεθοδεύει προφανώς νέα ασφαλιστικά βάρη και περιορισμούς για τους ασφαλισμένους".

  [05] ΘΕΤΙΚΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗ FYROM. ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 75 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

  Ξεπέρασαν τα 75 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ οι ελληνικές εξαγωγές στη FYROM το 1996 και το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι θετικό υπέρ της Ελλάδας.
  Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το γραφείο συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 75.364.000 δολάρια το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου '96, ενώ για το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές στην Ελλάδα ανήλθαν στα 58.368.000 δολάρια.
  Ελλειμματικό παρουσιάζεται άλλωστε το εμπορικό ισοζύγιο της γειτονικής χώρας για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου '96, καθώς το σύνολο των εισαγωγών της χώρας έφτασε τα 1.424.646.000 δολάρια και των εξαγωγών τα 806.956.000 δολάρια.
  Από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία. Τον Οκτώβριο του '96 καταγράφηκαν 239.300 άνεργοι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% του ενεργού πληθυσμού.
  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της FYROM το 1996 ήταν 1.356.600.000 δολάρια, στο οποίο συμμετείχε με 39,7% η βιομηχανία, με 20% το εμπόριο και με 16,9% η γεωργία. Αύξηση της τάξης του 3,0% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή την ίδια χρονιά.
  Το εξωτερικό χρέος της χώρας τον Απρίλιο του '96 ήταν 1.250.000.000 δολάρια. Ο πληθωρισμός την ίδια χρονιά έφτασε το 4,5% και προβλέπεται ότι το 1997 θα κυμανθεί γύρω στο 6,8%.
  Το Μάρτιο του '97 ο μέσος μηνιαίος μισθός ήταν 204 δολάρια. Στις 28 Μαρτίου η ισοιμία δολαρίου-δηναρίου ήταν 1 προς 45.

  [06] Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΖΥΗΝΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  Στο συμπέρασμα πως η έρευνα για το έργο του Γεώργιου Βιζυηνού όχι μόνο δέν έχει ολοκληρωθεί αλλά θα πρέπει να ξαναρχίσει σε νέα βάση για τη κατανόησή του κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα του έργο του ποιητή που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
  Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναλύθηκαν πτυχές της ζωής και του έργου του μεγάλου Θρακιώτη ποιητή και συγγραφέα και καταβλήθηκε προσπάθεια να φωτιστούν "παρεξηγήσεις" που επικρατούσαν επί δεκαετίες και δεν άφηναν να διαφανεί η sglamtij|tgta του έργου του.
  Πρώτο συμπέρασμα του συνεδρίου αποτέλεσε η αναγνώριση της επανάστασης που έφερε ο Βιζυηνός στα ελληνικά γράμματα τοποθετώντας το διήγημα για πρώτη φορά στη σωστή του βάση. Ακολούθησε ανάλυση για την ανταπόκριση που υπήρξε στο έργο του κατά καιρούς ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν.
  Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και καθηγητής του ΑΠΘ Παναγιώτης Μουλλάς κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου τόνισε χαρακτηριστικά: "Το έργο του Βιζυηνού δεν έχει κατανοηθεί και δεν έχει εκτιμηθεί όσο του άξιζε. Η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί με νέες οπτικές αντιμετώπισης".
  Σημαντικό αποτέλεσμα του συνεδρίου είναι η απόφαση να δοθεί συνέχεια στην προβολή του έργου του Βιζυηνού και όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και πρόεδρος του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων της Κομοτηνής Χρύσα Μανωλιά θα γίνει σειρά προβολών της ταινίας, που σκηνοθέτησε ο Λάκης Παπαστάθης , για τη ζωή και το έργο του Βιζυηνού , σε σχολεία και χώρους νεολαίας.

  [07] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  Στη Βόρεια Ελλάδα επεκτείνεται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ελληνίδων Δημοσιογράφων που εδρεύει στην Αθήνα. Με αφορμή την επέκταση του δικτύου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 1997 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ενημερωτική συνάντηση με θέμα "Ευρω και Διακυβερνητική ΄96" με κεντρική ομιλήτρια τη δημοσιογράφο Ευη Δεμίρη ενώ θα ακολουθήσει εισήγηση του Μαργαρίτη Σχοινά προϊσταμένου στον τομέα ενημέρωσης της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.
  Υπενθυμίζεται ότι στόχοι του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων είναι: η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης σε κοινοτικά θέματα, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για βελτίωση και επιτάχυνση της διάδοσης των πληροφοριών και τη καλύτερη πρόσβαση των Ελληνίδων στις αποφάσεις της ΕΕ και τη νομοθεσία , η διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα, η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πληροφόρησης στην ελληνική περιφέρεια, η συνεργασία με δημοσιογράφους ευρωπαϊκών δικτύων, η προώθηση της συνεργασίας Ευρωπαίων γυναικών δημοσιογράφων με συναδέλφους τους της Βαλκανικής , της Ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου κλπ.
  Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων για το 1997 περιλαμβάνει κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα στις 9 Μαϊου για την Ημέρα της Ευρώπης, σεμινάρια επιμόρφωσης δημοσιογράφων στην Αθήνα με τη συνεργασία του γαλλικού Κέντρου Κατάρτισης Δημοσιογράφων CFPJ τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, έκδοση των τεσσάρων τευχών της εφημερίδας "Ενα γράμμα για σας", διοργάνωση μεσογειακού- διαβαλκανικού συνεδρίου για γυναίκες δημοσιογράφους, σύνδεση με το Internet και πανελλήνια έρευνα για τη θέση των γυναικών δημοσιογράφων στην Ελλάδα με βασικά ερωτήματα που αφορούν την επαγγελματική και οικονομική κατάστασή τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους.

  [08] ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΕΝΩΝΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ

  Δύο Γερμανοί μουσικοί της τζαζ, ένας Τούρκος μετανάστης και δύο Έλληνες που γεννήθηκαν στη Γερμανία ήρθαν σε επαφή πριν από επτά χρόνια και σχημάτισαν μία κομπανία, που παίζει ρεμπέτικα τραγούδια εμπλουτισμένα με στοιχεία της τζαζ, του ταγκό, του μπλουζ και άλλα μουσικά είδη.Οι Γιάννης Ζώτος (τραγούδι, μπουζούκι, κιθάρα), Θανάσης Ζώτος (τραγούδι, μπαγλαμάς, κρουστά), Ντήντριχ Πέντζολ (βιολί, βιόλα), Βόλφγκανγκ Μούζικ (κοντραμπάσο) και Νέβζατ Ακτινάρ (σάζι) δημιούργησαν το 1990 την "Ζώτος Κομπανία" στο Δυτικό Τομέα του χωρισμένου ακόμη από το διαβόητο τείχος Βερολίνου και γνώρισαν το ρεμπέτικο τραγούδι στους λαούς που συνθέτουν το πολιτισμικό μωσαϊκό της "ανήσυχης" πόλης. Αποτέλεσμα ήταν να έρθουν σε επαφή Έλληνες, Τούρκοι και Γερμανοί με κοινό σημείο τη μουσική, αφήνοντας στο περιθώριο τις όποιες πολιτικές διαφορές.
  Στις 4 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο μια συναυλία όπου η "Ζώτος Κομπανία" θα συνοδεύσει τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Τούρκο συνθέτη Ζουλφί Λιβανελί. Η συναυλία θα αποτελέσει την έναρξη περιοδείας σε πόλεις της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με τελευταίο σταθμό τη Νεκρή Ζώνη της Λευκωσίας.
  Ο Γιάννης και ο Θανάσης Ζώτος γεννήθηκαν στη Γερμανία από Έλληνες, που εγκατέλειψαν κυνηγημένοι τη χώρα την εποχή του Εμφυλίου. Συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη ο πρώτος, γράφει μουσική για θεατρικά και κινηματογραφικά έργα. Οι δύο Γερμανοί είναι ειδικευμένοι στην τζαζ, ενώ ο Τούρκος μουσικός έφτασε στη Γερμανία σε παιδική ηλικία με τους γονείς του και έμαθε σάζι κοντά σε σημαντικούς δασκάλους.
  Η επεξεργασία ενός ελληνικού μουσικού είδους, που έχει τις ρίζες του στην Τουρκία, αλλά παίζεται σε συνδυασμό με άλλα μουσικά είδη, είχε σαν αποτέλεσμα το κοινό της κομπανίας να αποτελείται όχι μόνο από 'Ελληνες και Τούρκους, αλλά και από Γερμανούς. "Το γεγονός ότι παίζουμε μαζί ενώνει το κοινό" υπογραμμίζει ο Γιάννης Ζώτος. "Στις συναυλίες μας συνυπάρχουν Έλληνες και Τούρκοι αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα ανάμεσα στις χώρες μας, δεν χωρίζουν τους λαούς μας" υπογραμμίζει ο Γιάννης Ζώτος και προσθέτει ότι "πάντα οι καλλιτέχνες προσπαθούν να εδραιώσουν ένα κλίμα φιλίας ανάμεσα στους λαούς".

  [09] ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

  Ειδική μηνιαία έκδοση στα ρωσικά, προκειμένου τα νέα από την πατρίδα να φτάνουν και στους ομογενείς αδελφούς μας στις χώρες του Εύξεινου Πόντου, που έχουν δυσκολία με την ελληνική γλώσα, κυκλοφόρησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε συνεργασία με το "Κέντρο Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας" της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα τετράχρωμο τετρασέλιδο στη ρωσική γλώσσα, το οποίο περιλαμβάνει περίληψη των σημαντικότερων άρθρων του περιοδικού "Ελληνική Διασπορά", που εκδίδει το ΜΠΕ, καθώς επίσης ειδήσεις για τα κυριότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ekk\da το μήνα που πέρασε και αναλύσεις σχετικά με τις θέσεις της χώρας στα εθνικά μας θέματα.
  Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην προσπάθειά του για την καλύτερη ενημέρωση του Απόδημου Ελληνισμού κυκλοφορεί από το Δεκέμβριο του 1995 το μηνιαίο περιοδικό "Ελληνική Διασπορά", το οποίο αποστέλεται σε 4.000 αποδέκτες σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες ομογενειακές οργανώσεις και διακεκριμένοι απόδημοι Ελληνες (Υπουργοί, Γερουσιαστές, Βουλευτές, Επιχειρηματίες κ.α.) σε όλες τις Ηπείρους.
  Πρέπει να σημειωθεί ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κυκλοφορεί καθημερινά σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή κι ένα αγγλόφωνο δελτίο με περίπου 30 ειδήσεις κυρίως με πληροφορίες για εσωτερικά πολιτικά, πολιτιστικά και εθνικά θέματα. Για τις ειδήσεις αυτές στην αγγλική γλώσσα, εκδηλώνεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθημερινά από χιλιάδες ομογενείς μας (κυρίως παιδιά αποδήμων δεύτερης τρίτης και τέταρτης γενιάς στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία) αλλά και ξένους. Σύμφωνα δε με με στοιχεία του "HRI" ("Ινστιτούτο Ελληνικού Δυναμικού" που εδρεύει στη Βοστώνη) το αγγλόφωνο δελτίο ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Internet βρίσκει τη μεγαλύτερη απήχηση από όλα μαζί τα υπόλοιπα ελληνικά ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στον κυβερνοχώρο. Αναλυτικά την εβδομάδα που πέρασε 24.367 χρήστες από τις ΗΠΑ έλαβαν τα δελτία του ΜΠΕ από τον server του HRI ενώ το ίδιο διάστημα ο server του ΜΠΕ (http://www.mpa.gr) δέχθηκε 71.246 κλήσεις σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

  [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  [10] ΕΠΙΣΗΜΟ ΧΑΡΤΗ ΕΞΕΔΩΣΕ Η Ε.Ε. ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

  Επίσημο χάρτη εξέδωσε η Ευρωπαική Ενωση, ο οποίος περιλαμβάνει νησιά της Ελλάδας στα όρια της τουρκικής επικράτειας.
  Ο χάρτης απεικονίζει όλες τις περιοχές με τα ενεργειακά προγράμματα της κοινότητας, ενώ τα νησιά Σάμος, Χίος και Μυτιλήνη χρωματίζονται με το ίδιο χρώμα της τουρκικής επικράτειας.
  Ο Ελληνας επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, ερωτηθείς τόνισε ότι πρόκειται για καθαρά τεχνικό θέμα, προσθέτοντας πως έχουν γίνει επανειλημμένα ενοχλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τις υπηρεσίες της Ενωσης στο Λουξεμβούργο.

  [11] ΗΜΕΡΑ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ -ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΠΑΝΕΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

  Ημέρα πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία για το ναυάγιο μικρού αλβανικού σκάφους στην Αδριατική, που μετέφερε πρόσφυγες στην Ιταλία.
  Η βύθιση του σκάφους και ο πνιγμός τουλάχιστον 80 προσφύγων, προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ρώμης και Τιράνων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αριαν Σταρόβα επέρριψε ευθύνες για το ναυάγιο στο ιταλικό πολεμικό ναυτικο και ζήτησε να συμμετάσχει στις ανακρίσεις και η χώρα του. Παράλληλα ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ιταλία, Παντελή Πάσκο, δήλωσε ότι επροκειτο για εσκεμμένη ενέργεια του ιταλικού ναυτικού. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η διαφαινόμενη κρίση στις ιταλοαλβανικές σχέσεις θα δημιουργήσει πρόβλημα στο έργο της πολυεθνικής δύναμης η οποία με επικεφαλής την Ιταλία θα σταλεί στην Αλβανία για την προστασία των εφοδιοπομπων, σχολίασε το BBC.
  Στο μεταξύ, στα Τίρανα, συνεχίζεται η ένταση στους κόλπους της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης η οποία προκλήθηκε από την απόφαση του Σοσιαλιστικού Κομματος να συναντηθει με τους εκπροσώπους των Επιτροπών Εθνικής Σωτηρίας που έχουν συστήσει οι εξεγερμένοι στο νότο της Αλβανίας και οποίοι επιμενουν στην αποχώρηση του Σαλί Μπερισα από την προεδρία.
  Αντίθετα ο Μπερίσα και οι οπαδοί του στο Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζουν να υποστηρίζουν οτι θα πρέπει να διαλυθούν οι επιτροπές εθνικής σωτηρίας που έχουν συγκροτηθεί στο νότο, τις οποίες χαρακτηρίζουν παράνομες και θεωρούν ότι δεν πρέπει να πάρχει οποιαδήποτε μορφής επαφή με την κυβέρνηση.
  Εκπρόσωπος του Προέδρου κατηγόρησε τους σοσιαλιστές ότι επισημοποίησαν τη συμμαχία τους με τις επιτροπές μετά τη συνάντηση που έγινε στην Αυλώνα την περασμενη Παρασκευή. "Κάθε πολιτικό κόμμα οφείλει να κάνει τις επιλογές του. Θα συνταχθεί ή με τη νόμιμη κυβέρνηση ή με τους αντάρτες κομμουνιστές που επιζητουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με τη βία", είπε χαρακτηριστικά ο Γκενς Πόλο.
  Από την πλευρά του το Σοσιαλιστικό Κόμμα δήλωσε ότι "ορισμένα στοιχεία" στους κόλπους της παράταξης του Μπερίσα και της akbamij^r βουλής δεν είναι διατεθειμένα να συμβάλουν στην προσπάθεια για την εθνική συμφιλίωση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο, σε πρόσφατη συνεντευξη του είχε δηλώσει ότι οι εξεγερθέντες υποστηρίζουν την κυβέρνηση και διαμήνυσε πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μαζί τους. Μάλιστα το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποδοκίμασε και τον πρώην αρχηγό της Μυστικής Αστυνομίας, στρατηγό Μπασκίμ Γκαζιντέντε για την εχθρική του στάση απέναντι στην Ελλαδα και την ελληνική μειονότητα.
  Το Αλβανικο Πρακτορείο Ειδήσεων, (ΑΤΑ) σε χθεσινό του τηλεγράφημα, που μετέδωσε το BBC, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της βουλής, ο προεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και πολλοί βουλευτές έχουν επανειλημμένα διαχωρήσει τη στάση τους από τη στάση που τηρούν ορισμένοι σωβινιστικοί, όπως τους χαρακτηρίζει, κύκλοι.
  "Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη δημοκρατία στην Αλβανία", δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου. Παράλληλα αρκετοί βουλευτές του Δημοκρατικού Κομματος έχουν εξάρει την αξιοθαύμαστη στάση της ελληνικής μειονότητας και έχουν ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την υποστηριξη που παρέχουν τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία.
  Ο Μπασκίμ Φίνο, σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση, ανακοίνωσε ότι πρότεινε στον Πρόεδρο Μπερίσα το όνομα του νέου αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας, στη θεση του Μπασκίμ Γκαζιντέντε. Επίσης, ο κ.Φίνο δήλωσε ότι παράλληλα με τον διορισμό του νέου αρχηγού πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση αυτής της υπηρεσίας , γεγονός που σημαίνει οτι θα επιχειρήσει να μην είναι πια οι μυστικές υπηρεσίες, εργαλείο στα χέρια του Μπερίσα, σχολίαζαν πολιτικοί κύκλοι.
  Στο μεταξύ την υποστήριξή τους για το πρόγραμμα και την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης και ειδικότερα τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της συνταγματικής και δημόσιας τάξης, επανεβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων που υπέγραψαν τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου, σε κοινή δήλωση που υπέγραψαν μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο.
  Στη δήλωση, τονίζεται ότι πρέπει να συνεχιστεί η αναδιοργάνωση του υπουργείου Εσωτερικών και η επαναλειτουργία των αστυνομικών τμημάτων στους νομους και ζητείται από την κυβέρνηση να αρχίσει να επαναλειτουργεί η εκλεγμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση στους νομούς όπου τώρα ή δεν υπάρχει ή υπολειτουργεί. Επίσης, ζητείται να αρχίσει διάλογος για την κατάρτιση νέου πλαισίου λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης, στο οποίο να περιλαμβάνονται και η προβολή των θέσεων διαφόρων πολιτικών κομμάτων. Τα κόμματα συνιστούν παράλληλα στην κυβέρνηση να καταρτίσει νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει συγκρότηση επιτροπής από Αλβανούς και ξένους εμπειρογνώμονες έργο της οποίας θα είναι η διεξαγωγή έρευνας για το θέμα των παρατραπεζών, που υπήρξε η αιτία για το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα.

  [12] Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  Την υποστήριξή της στην κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης επιβεβαίωσε με κοινή δήλωσή της η Εθνικη Επιτροπή Σωτηρίας που sumedq_ase την Παρασκευή στην Αυλώνα προκειμένου να εξετάσει την επιδεινούμενη πολιτικη κατάσταση στη χώρα. Η Επιτροπή ζήτησε απο τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αποστασιοποιηθεί απο την παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζει εξουσία του Μπερίσα, ενώ αποδοκίμασε και καταδίκασε "τους υπαινιγμούς αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κομματος ότι το λαϊκό κίνημα του αλβανικού λαού υποδαυλίζεται δηθεν απο τη CIA και τις Μυστικές Υπηρεσίες γειτονικών χωρών".
  Στη συνάντηση, εκτός από τους αντιπροσώπους των Επιτροπών Σωτηρίας 19 νομών της χώρας, μετείχαν και ηγετικά στελέχη επτά αντιπολιτευόμενων κομμάτων, (Δημοκρατική Συμμαχία, Ρεπουμπλικανικό, Σοσιαλδημοκρατικό, Σοσιαλιστικό, Χριστιανοδημοκρατικό, Δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και Φόρουμ για τη Δημοκρατία), εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και διανοούμενοι της πολης της Αυλώνας, οι οποιοι προσυπέγραψαν την κοινή δήλωση.
  "Η συνεδρίαση της Αυλώνας, απορρίπτει με περιφρόνηση και καταγγέλει τις προσπάθειες του Σαλί Μπερίσα και των μηχανισμών που τον υποστηρίζουν για να διασπάσουν τον αλβανικό λαό και να υποδαυλίσουν τον εμφύλιο πόλεμο", αναφέρεται στη δήλωση και απευθύνεται έκκληση στη Βουλή να παίξει το ρόλο που της ανήκει και να τεθεί στην υπηρεσία της βούλησης του λαού και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης. Παράλληλα ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία λόγω των γεγονοτων έχει παραλύσει, με βάσει τις προτάσεις των κομμάτων και των αντιπροσώπων τους.
  Καλεί την κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα και να απομακρύνει από καθήκοντά τους αξιωματούχων του Σαλί Μπερίσα "που συμμετείχαν στο αιματοκύλισμα του αλβανικού λαού κατά τις ειρηνικές διαδηλώσεις" και ζητά την αναδιάρθρωση της SHIK, την επανέκδοση των εφημερίδων, την επαναλειτουργία των σχολείων. "Ζητάμε την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και την αποκατάσταση της ηρεμίας και της τάξης", τονίζεται στη δήλωση.
  Η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας ζητά να αναγνωριστεί ως συνομιλητής της κυβέρνησης και των κομμάτων με στόχο την επίλυση της κρίσης στη χωρα και επαναλαμβάνει το αίτημά της για την απομάκρυνση του Σαλί Μπερίσα απο το αξίωμα του Προέδρου, αναθέτοντας στα πολιτικά κομματα που μετέχουν να βρουν τις νόμιμες διαδικασίες για την ομαλή υλοποίηση αυτής της ενέργειας.
  Καταλήγοντας υπογραμμίζεται ότι αποστασιοποιείται πλήρως απο τις συμμορίες και τα εγκληματα του Μπερίσα, τονίζοντας ότι "όλα τα εγκλήματα που διαπράττονται σήμερα στην Αλβανία είναι άμεση ή έμμεση συνέπεια του Μπερίσα και των μηχανισμών του".
  Στα Τίρανα, την ίδια ώρα που πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Μπερίσα δήλωνε ότι το κυβερνητικό έργο υπονομεύουν στο νότο πολιτικές δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου. Χαρακτήρισε ως παράνομες τις Επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στο νότο τονίζοντας ότι σκοπός τους είναι να φέρουν σε αντιπαράθεση τους νομούς του νότου με το αλβανικό κράτος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός της συμπεφωνημένης προθεσμίας.

  [13] "Ο ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ TG ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ" ΔΗΛΩΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΦΗΜEΡΙΔΑ

  "Μόνο η εποικοδομητική προσέγγιση μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να επιφέρει τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας" δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων.
  Ο κ.Κωνσταντόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία του γειτονικού κράτους κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Σκόπια. Όπως τόνισε, το σημερινό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών έχει διαφοροποιηθεί και στο πλαίσιο της αποσταθεροποιητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα Βαλκάνια, οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν στρατηγικοί εταίροι στην διασφάλιση της σταθερότητας και την ανάπτυξης.
  "Δεν κοιταζόμαστε πλέον πισώπλατα, αλλά πρόσωπο με πρόσωπο και συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε" επισήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν σε κοινά προγράμματα στους τομείς της υποδομής, των επενδύσεων, της συγκοινωνίας, του εμπορίου, της διασυνοριακής συνεργασίας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της ενέργειας, του τουρισμού, καθώς και σε κοινά προγράμματα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων και κατά της πολιτικής διαφθοράς.
  Αναφερόμενος στο ρόλο της χώρας του στα Βαλκάνια, ο κ.Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την κατάσταση στα Βαλκάνια, έχασε, ωστόσο, την ευκαιρία που είχε να διαδραματίσει εποικοδομητικό και δημιουργικό ρόλο στην σταθερότητα και την ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών θεσμών στην περίοδο της μετάβασης των βαλκανικών χωρών".
  Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το ζήτημα της ανύπαρκτης "μακεδονικής εθνικής μειονότητας" στην Ελλάδα, ο κ.Κωνσταντόπουλος δήλωσε:
  "Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Συμφωνία το μοναδικό ανοιχτό ζήτημα είναι το ζήτημα της ονομασίας. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή αποτελεί στο σταθερό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να αναπτύσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών - δηλαδή ο σεβασμός των συνόρων, η αλληλοαναγνώριση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και κατά της πολιτικής που αυξάνει την αποσταθεροποίηση, πολιτική η οποία δεν δημιουργεί θετικό κλίμα. Το πλαίσιο για συνεργασία των δύο χωρών το βρίσκουμε και στις βασικές αρχές του ΟΑΣΕ."

  [14] "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΤΟΝΙΖΕΙ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗ "ΛΕ ΜΟΝΤ"

  Ο προεδρος Κ.Γκλιγκόροφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα.
  Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" τονίζει την αναβάθμιση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και επισημαίνει με έμφαση ότι " οι Ελληνες έχουν ήδη επενδύσει 20 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα στη χώρα,πράγμα που δείχνει το ενδιαφέρον τους για to πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνησή μας".
  Για το θέμα της ονομασίας ο Γκλιγκόροφ αποφεύγει να να μπεί σε λεπτομέρειες και περιορίζεται μόνο στη δήλωση ότι "συνεχίζονται στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες ,υπο τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς,που αφορούν το θέμα της συνταγματικής ονομασίας".
  Ο πρόεδρος της FYROM εκφράζει την αισιοδοξία για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και υπερτονίζει την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου."Ο υπουργός Εξωτερικών ήρθε στα μέσα Μαρτίου στα Σκόπια και σύμφωνα με επίμονες πληροφορίες,ο ίδιος ο Ελληνας Πρωθυπουργός μπορεί προσεχώς να μας επισκεφθεί" είπε χαρακτηριστικά στην παρισινή εφημερίδα.
  Αναφέρεται επίσης στην αλβανική μειονότητα και τονίζει τις "μεταρρυθμίσεις,που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αλβανική μειονότητα, ιδιαίτερα στον τομέα της παιδείας". Διαχωρίζει τον αλβανικής προέλευσης πληθυσμό σε εκείνους που ζούν εδώ και χρόνια στην χώρα του και στους Αλβανούς που προέρχονται απο το Κοσσυφοπέδιο και το Σαντζάκ, τους οποίους θεωρεί πιό αδιάλλακτους και έχοντες ως σκοπό τη δημιουργία "της μεγάλης Αλβανίας".Ελπίζει όμως, ότι η χώρα του έχει πολλές πιθανότητες να διατηρήσει την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, όπως έγινε και στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

  [15] ΜΕ ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΠΓΔΜ

  Με κυβερνητική κρίση απειλείται η ΠΓΔΜ μια μόλις εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να διαλευκάνει την υποθεση του οικονομικού σκανδάλου της παρατράπεζας "ΤΑΤ" και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
  Μετά την αποκάλυψη των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, ότι η σύζυγος του υπουργού Δημοσιων Εργων-Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Γιόργκο Σούντοφσκι, είχε καταθέσεις ύψους 100 χιλιάδων γερμανικών μάρκων στην παρατράπεζα "ΤΑΤ", κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο υπουργός υπέβαλε την παραίτησή του. Ο ίδιος με δήλωσή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, διεύψευσε την παραίτησή του και υποστήριξε ότι η σύζυγός του είχε καταθέσει τα χρηματα αυτά τον Ιανουάριο εξ ονόματος συγγενούς της που ζει στη Γερμανία και δεν έκανε έκτοτε καμια ανάληψη.
  Ωστόσο, πολιτικοί σχολιαστές στα Σκόπια, θεωρούν την απομάκρυνση απο την κυβέρνηση του Σούντοφσκι θέμα ημερων και δεν αποκλείουν ότι ο Τσερβένκοφσκι θα προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό προκειμένου να προλάβει σειρά φημολογούμενων παραιτήσεων υπουργών του.
  Την παραίτηση ενος ακόμη υπουργού προαναγγέλουν εξάλλου τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Πρόκειται για τον υπουργό Υγείας, Ιλία Φίλιπτσε, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον οποίο ο Τύπος των Σκοπίων κατηγορεί για ανάμειξη σε κομπίνα εισαγωγής υπερτιμολογημένων φαρμάκων από το εξωτερικό, των οποίων μάλιστα πλησιάζει η ημερομηνία λήξης. Τα φάρμακα διατίθενται στην αγορά με τιμή πώλησης μεγαλύτερη κατά 20% από όσο στο εξωτερικό. Ο ίδιος κατηγορείται επίσης και για καταχρηση εξουσίας καθώς πολλα συγγενικά του πρόσωπα έχουν τοποθετηθεί σε υψηλόβαθμες θέσεις στο δημόσιο τομέα.

  [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1990

  Εκατόν εννέα φορές έχουν αυξηθεί οι τιμές στη Βουλγαρία στην περίοδο 1990-1996, ενώ τα εισοδήματα, μόνο 29 φορές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
  Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, Μπόγκνταν Μπόγκντανοφ, τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Βούλγαρος πολίτης έχει γίνει τέσσερις φορές φτωχότερος σε σχέση με το 1990.
  Η μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου των Βουλγάρων πολιτών σημειώθηκε μετά τη φιλελευθεροποίηση των τιμών το 1990 και το 1996, ενώ η κατανάλωση τροφίμων και βασικών προϊόντων στη χώρα μετά το 1990, έχει μειωθεί κατά 72%.
  Σε σύγκριση με το 1990, οι Βούλγαροι πολίτες έχουν περιορίσει κατά 70% την κατανάλωση στο ψωμί, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ρύζι και τα φρούτα και κατά 60% την κατανάλωση κρέατος, με μοναδικές εξαιρέσεις το χοιρινό κρέας και το γάλα.

  [17] ΣΤΟ 441% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΄97

  Στο 441% ανήλθε ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία για το πρώτο τρίμηνο του 1997, ενώ σημαντική μείωσή του, στο 10%, παρατηρήθηκε τον μήνα Μάρτιο.
  Τη διαφορά στο ύψος του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου, όταν ήταν 243%, και του Μαρτίου, οι ειδικοί συνδέουν με τη σταθεροποίηση της τιμής της βενζίνης και της διατήρησης της ισοτιμίας δολαρίου- λέβα στο επίπεδο 1 προς 1600 περίπου.
  Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο ετήσιος πληθωρισμός να μην ξεπεράσει το 720%, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, εάν η ισοτιμία δολαρίου - λέβα διατηρηθεί στο επίπεδο 1 προς 2000, ο πληθωρισμός στο τέλος του 1997 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1000%.
  Προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού κάνει η εμπειρογνώμονας Βελίτσκα Ράγκελοβα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Τρουντ", προβάλλοντας το επιχείρημα της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, της κεντρικής θέρμανσης και των καυσίμων.
  Στο μεταξύ, μείωση κατά 8%- 8,8% της τιμής των υγρών καυσίμων, αποφάσισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τιμών, Μλαντέν Μλαντένοφ, σήμερα στη Σόφια.
  Αυξάνονται όμως από αύριο, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και της κεντρικής θέρμανσης, κατά 30% και 70% αντίστοιχα.

  [18] ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ Ο Ν. ΤΣΙΤΣΙΕΚΛΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  Την παραπομπή του Τούρκου Νετζίπ Σαρί Τσιτσιεκλί στο κακουργιοδικείο για υπόθεση κατασκοπείας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας διέταξε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.
  O Tσιτσιεκλί παραπέμθηκε σε δίκη ενώπιον του κακουργιοδικείου stir 6 Ιουνίου 1997, ενώ αποφασίστηκε να παραμείνει υπό κράτηση μεχρι την ημέρα της εκδίκασης.
  Να σημειωθεί οτι ο Τσιτσιεκλί αντιμετωπίζει κατηγορίες που αφορούν συλλογή και διαβίβαση πληροφοριών για τους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς προς όφελος της Τουρκίας, καθώς και κατηγορίες που αφορούν βομβιστική επίθεση εναντίον του οικήματος στη Λεμεσό όπου στεγάζεται το κουρδικό πολιτιστικό κέντρο.

  [19] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  Διάσκεψη του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και το Σάββατο (4-5 Απριλίου), στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
  Η ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει την Παρασκευή και στη διάσκεψη αναμένεται να πάρουν μέρος σοσιαλιστές ηγέτες ευρωπαικών χωρών και στελέχη σοσιαλιστικών κομμάτων της Βαλκανικής.
  Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:"Περιφερειακή ασφάλεια και εσωτερική σταθερότητα", "θεσμικοί και κοινωνικοί όροι για την οικονομική ανάπτυξη", "θεσμική ανάπτυξη και εκδημοκρατισμός".

  Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/