Κυριακή 18 Μαρτίου 2018


                                        

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου 1991
Τ.Θ.24048 – 111.10 Αθήνα 2310 2283075
                                           
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συντονισμός: Γιούλη Ιεραπετριτάκη
Π.Π. Γερμανού 25, 54622
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 230985 / 6996 442891

  Θεσσαλονίκη 14 Ιανουαρίου 2010

Προς : Αξιότιμο Νομάρχη Χαλκιδικής κον Α. ΖΩΓΡΑΦΟ

Κοινοποίηση :   Προς τους Βουλευτές Χαλκιδικής
                                  κον Βαγιωνά Γεώργιον
                                  κον Δριβελέγγα Ιωάννη
                                  κον Λαφαζάνη Αργύρη

Θέμα:  Δημιουργία χώρου Πολιτισμού  αφιερωμένο στον Γεώργιο Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής
            
                                                                    
        Στους θυελλώδεις ανέμους της παγκοσμιοποίησης ένα δεδομένο προβάλλει ιερό και αδιαμφισβήτητο. -η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
        Οι μονοσήμαντες, άλλωστε, επενδύσεις στο δίπτυχο ήλιος – θάλασσα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους μετά την εμφάνιση νέων εξωτικών και οικονομικότερων προορισμών. Στον αντίποδα αυτών στέκεται το νέο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στο φυσικό τοπίο, τη πολιτιστική κληρονομιά – ταυτότητα, ιδιαιτερότητα οικισμών. Ο πολιτιστικός τουρισμός πράγματι σήμερα αποτελεί μία στροφή προς την ποιότητα του τουρισμού που μας καλεί να προβάλλουμε προς τα έξω την Ελλάδα της παράδοσης , του συμβολισμού και της τοπικής ιστορίας  που θα καθορίσει την μελλοντική  ανάπτυξη των τόπων…
        Οι αναπτυξιακές στρατηγικές σήμερα οφείλουν να έχουν ως αφετηρία την ανάκτηση και αναβάθμιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Οι όμορφες και αξιόλογες και ενδιαφέρουσες  περιφέρειες θα είναι εκείνες που θα σταθούν ακέραιες και αναλλοίωτες στην λαίλαπα της άγριας παγκοσμιοποίησης που επέρχεται, καταφέρνοντας να προσελκύσουν, με τα παραπάνω προσόντα, έναν  εναλλακτικού τύπου τουρισμό, 
 .      Η σαγηνευτική Χαλκιδική όπου η φύση, ο μύθος ,η ιστορία αναβλύζει σε κάθε βήμα του επισκέπτη, θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό τόπο προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού  σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. 
        Για τους παραπάνω λόγους  η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές της, εντός και εκτός  της Ελλάδας, προχώρησε στη δημιουργία δικτύου αδελφοποιημένων  πόλεων, κοινή συνισταμένη των οποίων    αποτελεί ο  βίος και το έργο του Γιώργη Ζορμπά που ως γνωστόν συνδέεται άμεσα με το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής και με την ευρύτερη περιοχή Μαντεμοχωρίων όπου έζησε και εργάστηκε ως μεταλλωρύχος,  για αρκετά χρόνια. Γι ’ αυτό λοιπόν θεωρούμε ότι η δημιουργία στέγης – χώρος πολιτισμού αφιερωμένος στην οικουμενική αυτή προσωπικότητα μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στην ενδοχώρα Χαλκιδικής  αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορική στιγμή καθώς και τα πρόσωπα που άφησαν τα ίχνη τους στο χώρο.  
      Παράλληλα με τον κατάλληλο εξοπλισμό, βιβλία, φωτογραφίες, ταινίες, βίντεο, προβολή στο διαδίκτυο, συνοδευόμενα από διαλέξεις και εκδηλώσεις πολιτισμού, με την υποστήριξη της  πολιτείας και το δικό σας φλογερό ενδιαφέρον το Παλαιοχώρι θα μπορούσε να μετατραπεί σ΄ένα κέντρο  παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Ως γνωστόν  ο Νίκος Καζαντζάκης αποτελεί σήμερα τον πιο γνωστό Έλληνα συγγραφέα στο εξωτερικό παρά  το γεγονός ότι πολεμήθηκε όσο κανείς άλλος. Η Διεθνής Εταιρεία που αριθμεί πάνω από 40.000 παγκοσμίως αναμένει με ξεχωριστό ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες Σας προς αυτή την κατεύθυνση,   που θα αναδείξουν έμπρακτα την ευαισθησία σας σε θέματα πολιτισμού, που μόνο οφέλη θα κυοφορήσουν για  τους σημαντικούς,  ιστορικούς οικισμούς της. ορεινής  Χαλκιδικής.
 Αξιότιμε κύριε Νομάρχη,

     Γίνεται Εσείς ο πρωτεργάτης αυτής της νέας πολιτιστικής στροφής στον τουρισμό προσφέροντας στέγη σ’ ένα παγκόσμιο σύμβολο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, τον Νίκο Καζαντζάκη.
Στην προσπάθειά σας θα είμαστε στο πλευρό Σας.
Με εκτίμηση
Γεώργιος Στασινάκης , Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Νίκος Καζαντζάκης
Γιούλη Ιεραπετριτάκη , Ιστορικός - Αρχαιολόγος εκπρόσωπος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. στην Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική