Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Σε ένα λόφο που δεσπόζει στο Παλιοχωρινό οροπέδιο της ΒΑ Χαλκιδικής και πλησίον του ποταμού Χαβρία βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (1835).


Ο ναός είναι Μονόκλιτη Ξυλόστεγη Βασιλική. Σήμερα χρησιμοποιείται ως Κοιμητηριακός.
Είναι ημιυπόγειος και ο εισερχόμενος αφού ανέβει δύο σκαλια στο πλάγιο νότιο τοίχο περνάει την ξύλινη πορτα εισόδου και κατεβαινει σκαλιά για να εισέλθει. Ειναι χτισμενος ετσι για να μην μπορουν να μπαίνουν έφιπποι οι Τούρκοι και να υφίστατο βεβηλώσεις. Έχει ελαφρώς υπερυψωμένο γυναικωνίτη και ξύλινο τέμπλο.

Εμφανίζει όλα τα χαρακτηριστικά των εκκλησιών της Τουρκοκρατίας (χαμηλό ύψος αν και σε δεσπόζουσα - περίοπτη θέση, καμουφλαρισμενος απο πυκνά δένδρα, έλλειψη παραθυρων και γενικά λιτή εμφανιση). Πάνω από την αψίδα της εισόδου υπάρχει κόγχη στην οποία εικονιζεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ.


Στον ναό υπήρχε (έχει μεταφερθεί για ασφάλεια στην κεντρική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών) η θαυματουργή εικόνα του Αρχων Μιχαήλ του 14-15ου αιω, σε Κρητικομακεδονική τεχνοτροπία με το υψηλής τέχνης "πουκάμισο" ρωσικής κατασκευής  
https://www.palaiochori.gr/2018/02/blog-post_38.html 



Σε αυτόν το ναό θα δούμε επίσης στο εσωτερικό στο βόρειο τοίχο και την τεράστια τοιχογραφία "Αρχιστρατηγος Μιχαήλ". 
Ο Αρχάγγελος εικονίζεται ολόσωμος, φτερωτός πολεμιστής με πανοπλία και με σπαθί στο δεξί χέρι, επιβλητικός και θριαμβευτής, έχοντας αποτυπωμένη στη θεϊκή μορφή του ουράνια γαλήνη και υπερκόσμια γλυκύτητα. Κάτω από τα πόδια του κείτεται ανθρώπινο πτώμα, την ψυχή του οποίου με μορφή βρέφους κρατά ο Αρχάγγελος με το αριστερό χέρι, υπενθυμίζοντας έτσι την ιδιότητά του ως ψυχοπομπού Αγγέλου.



O προαύλιος χώρος



Το τέμπλο του ναού





*************************


 φωτο: Τρακα Αννα 8/11/2018
φωτο: Τρακα Αννα 8/11/2018


Ἐν πληθούσει ἐκκλησία ἐπιτελέσθη ἡ Σύναξις τῶν Ἀρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ραφαήλ καί πασῶν τῶν ἐπουρανίων δυνάμεων Ἀσωμάτων ἐν τῇ μεγαλονύμῳ κωμοπόλει τοῦ Παλαιοχωρίου Χαλκιδικῆς.
Ἀφ' ἑσπέρας ἐγένετο, κατά τό τοπικόν ἔθος, ἡ κάθοδος τῆς ἱερᾶς περιπύστου καί θαυματουργοῦ εἰκόνος τοῦ Ταξιάρχου Μιχαήλ, ἐκ τοῦ παλαιοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ταξιάρχου εἰς τόν κεντρικόν ναόν τῶν Ἀρχαγγέλων. ....

Φώτης Αναστασούδης, 2022,


---_-_--------------
Οι εκτεταμένες επισκευές του 2018




Φωτό: Βελλίδης Χρήστος