Τετάρτη 18 Μαΐου 2016


                           Οι περπατησιές του ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ & του ΖΟΡΜΠΑ στην ΟΡΕΙΝΉ ΒΌΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΉ
Στο Παλαιοχώρι έζησε ο Γιώργος Ζορμπάς (1867-1942), το πρόσωπο από το οποίο ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (πρ. εκδ. στα γαλλικά, Editions du Chene, 1947, πρ. εκδ. στα ελληνικά, Δίφρος, 1955). Το έργο αυτό  έγινε ταινία με διεθνή επιτυχία. Έχει τίτλο "Zorba the Greek"  είναι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη με πρωταγωνιστές τους Alen Bates , Anthony Quinn kai Irene Papa .

Στο Παλαιοχώρι έζησε τα πιο κρίσιμα χρόνια της πολυτάραχης ζωής του. Στα 22 του χρόνια εγκαταστάθηκε σ΄αυτό και το εγκατέλειψε γύρω στα 44 του .
Ο ισχυρισμός, ότι ο Ζορμπάς, ήρωας του γνωστού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, έζησε στο Παλαιοχώρι αντλείται από τα στοιχεία που παρουσιάζει ο λογοτέχνης Γιάννης Αναπλιώτης στο έργο του, "{Ο}αληθινός Ζορμπάς κι ο Νίκος Καζαντζάκης" (Αθήνα: Δίφρος, 1960), καθώς και στις αφηγήσεις της κόρης του Ζορμπά, Ανδρονίκης Κεχάεφ. 
Επίσης στο δοκίμιο του λαογράφου από το Καταφύγι Κολινδρού Πιερίας (το χωριό που γεννήθηκε ο Ζορμπάς) κ. Σόρμα και όλων όσων σχετίστηκαν μαζί του στην πολυτάραχη ζωή του. 
Στη ομιλία με θέμα "Η πραγματοποίηση ενός οράματος Ζορμπάς , Καζαντζάκης και Παλαιοχώρι Χαλκιδικής" και με αφορμή την εκδήλωση στο Παλαιοχώρι στις 24/11/2007 ο Ρίμπας Αθ. Αστέριος, Κάτοικος Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής και Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζει για πρώτη φορά τα στοιχεία συγκεντρωμένα https://moyzas.blogspot.com/2018/03/blog-post_52.html