Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022




Richard Pococke στις 14 Σεπτεμβρίου 1740, "We foon came into an improved country inhabited by Chriftians, and lay at Palaiocori. On the fixteenth we proceeded on our journey, and having gone about half way, I faw at fome diftance to the north a long narrow lake called Bazaruke, where there is a lake in Dewitt's map, which, according to that, empties itfelf into the Singitic bay. We lay at Ravanah ; and on the feventeenth, about ten miles from Salonica, we defcended into a fine plain, in which runs a fmall dream that muft be the river Chabrius j there is a fait pool near the fea, which, I fup-'pofe, is about the mouth of it." (σελ 148)

pt.2: Observations on the islands of the Archipelago, Asia Minor, Thrace, Greece, and some other parts of Europe. https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/a/f/2/metadata-234-0000022.tkl

/*/

Χάρτης Ελλάδας και Θράκης., http://eng.travelogues.gr/item.php?view=50566 , Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Χαρτογραφημένη περιγραφή της Ελλάδος και της Θράκης του 1745 από τον Άγγλο περιηγητή συγγραφέα και σχεδιαστή Richard Pococke. O Άγγλος Richard Pococke (1704-1765), γόνος αξιόλογης οικογένειας, με σπουδές στο Καιμπρίτζ και τον τίτλο του επισκοπικού επιτρόπου, ταξίδεψε συντροφιά με τον ξάδελφό του (1733-1736) πρώτα στην Eυρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία) και στη συνέχεια για τρία χρόνια, ξεκινώντας το 1737 από την Aίγυπτο, στους Αγίους Tόπους, στην Kύπρο, στην Kρήτη, στα νησιά του Aρχιπελάγους, στη Mικρά Aσία και στον ηπειρωτικό και βόρειο ελλαδικό χώρο, πράγμα αρκετά σπάνιο την εποχή εκείνη. Το ταξίδι του στην Ανατολή ήταν γεμάτο εκπλήξεις: Έφτασε στη Θεσσαλονίκη και από τη χερσαία οδό με ενδιάμεσους σταθμούς τα Φάρσαλα, το Ζητούνι (Λαμία), την Εύβοια, την Κωπαΐδα και τη Θήβα έφτασε στη Φυλή και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Προσφέροντας δώρα στον βοεβόδα, περιηγήθηκε ελεύθερα τα μνημεία της πόλης και συνέχισε μέσω Ελευσίνας στην Κόρινθο, την Πάτρα και την Κεφαλονιά. Πηγή: http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-aggregatedcontent-8526-4170

/*/
  • Nichols, John. Literary Anecdotes of the Eighteenth Century. 6 vols. Vol. 2. London, 1812.
  • https://books.google.gr/books?id=O_wOAAAAYAAJ&printsec=titlepage&source=gbs_summary_r&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

/*/



1 comments:

STOχASTIS είπε...

Αυτή η ανάρτηση με γυρίζει χρόνια πίσω.
Είναι μία από τις αιτίες που μου έδωσαν το ερέθισμα να γράψω για το Παλαιοχώρι.

Είναι το 1998 όταν με τον Νόμο Καποδίστρια καταργείται η Κοινότητα Παλαιοχωρίου και ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΣΤΕ να πραγματοποιήσουμε ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ από τις ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
Είχε δημιουργηθεί πολυπληθής ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑ με Κονκλάβιο που είχε επικεφαλής τον Ιωακείμ Σιώκο, Βασίλειο Ντάσιο κλπ
Ο συγκεκριμένος χάρτης ήρθε υπόψιν μου από τον θείο μου Αποστόλη Σιώκο γνωστό μαιευτήρα (και της οικογένειας μου) και με έντονη ενασχόληση στα πολιτικά δρώμενα αλλά και τα του Παλαιοχωρίου.

Σε αυτό το σημείο ΟΜΩΣ ήθελα να τονίσω ότι εκείνη την περίοδο στην δύσκολη αφισοκόλληση μέσα στα άγρια σκοτάδια και στην όποια διανομή, είχα ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ και αυτός ήταν ο φίλος που έφυγε από κοντά μας πριν από 1 χρόνο ο Γιώργος ο Μάνος.
Αντίστοιχα βοήθεια στην Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο και πηγή έμπνευσης λόγω φλογερού και τίμιου λόγου ήταν ο Δημήτρης Κάσσανδρος και οι επικοινωνίες του σε Τοπικό Επίπεδο. Στο μαγαζί που ακόμη διατηρεί (Δελτάριο, Συντ. Δαβάκη 1) "έπαιξαν" ατελείωτες συναθροίσης.
Αυτονόητο ότι χωρίς τον πατέρα μου Αθανάσιο Ρίμπα και θείο Δημήτριο Μαρκογιάννη και των συν αυτώ ΦΙΛΩΝ, ΤΙΠΟΤΑ δεν θα είχε πάρει ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ ... για την ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ και την ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ.

Σήμερα βρήκα και το πρωτογενές κείμενο του Pocock, τώρα που "χτενίζω" ότι έχω γράψει και ... !!!