Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Η πηγή "Μάννα' ήταν για πολλά χρόνια
(από υπάρξεως του οικισμού https://moyzas.blogspot.gr/2016/05/blog-post_51.html# )
ο βασικός προμηθευτής νερού για το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής.

Από αυτή πηγάζει το ρέμα Παπαράδικο που απεικονίζεται σε όλους τους Χάρτες της περιοχής και από αυτό ποτίζονται όλοι οι μπαχτσέδες στην περιοχή Πνικαριά από την Βυζαντινή εποχή σε μιά έκταση χιλιομέτρων

Η τοποθεσία του Παλαιοχωρίου Πνικαριά από όπου διέρχεται το ρέμα Παπαράδικο το οποίο πηγάζει από την πηγή "Μάννα" αναφέρεται ως "μετόχιον Πινακρά" "εν τω καπετανικιω της Ρεβενικείας διακέιμ(ε)ν(ον)" στο Χρυσόβουλο Λόγο του Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγου στις 4 Δεκεμβρίου 1275. (10. CHRYSOBULLE DE MICHEL VII PALEOLOGUE, Actes de Xeropotamou, Archives de L'Athos III, ed. J. Bompaire.-Paris:1964, σελ. 92)

Τα τελευταία χρόνια οι ποσότητες νερού της έχουν μειωθεί ΔΡΑΜΑΤΙΚΆ και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πόσιμο νερό της έχει εκλείψει (στερέψει) και δεν επαρκεί πλέον για να τροφοδοτήσει με νερό το Παλαιοχώρι.

δείτε ένα video από fb Κοινότητα Παλαιοχωρινών το έτος 2016 όπου φαίνεται το παλιό τοξωτό γεφύρι στην περιοχή "Μάννα" επί του ρέματος Παπαράδικο με εμφανή πλέον την έλλειψη νερού.


Άντε μετά, σε καμιά Πρωτομαγιά, να ξανακάνεις μπάνιο και να παίξεις με τα καβούρια και τις καραβίδες στις βάθρες ( φυσικές πισίνες) που σχηματιζότανε από τα καθάρια νερά της Μάννας στο Τσιουτάνι ... !!!

και αποκαλυπτικές φώτο (Βελλίδης Χρήστος) που δείχνουν την έλλειψη νερού το έτος 2018

Πηγή Μάννας
Ρέμα Παπαραδικο 
περιοχή Τσιουτάνι


Ανακάλυψη ορυχείου πέριξ Παλαιοχωρίου κοντά σε πηγή στην περιοχή Τσιουτάνι πλησίον γερό Στέργιου τον Μύλο λίγο μετά την εκεί Δέση.

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μάννα του νερού = πηγή, ιδ. με άφθονο νερό, νερομάννα: (Τζάνε, Κρ. πόλ. 1507)
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1

Ανώνυμος είπε...

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B1