Κυριακή 25 Μαρτίου 2018Νότια του Παλαιοχωρίου κατά μήκος του ποταμού Χαβρία στις παρυφές ενός λόφου (δεξιά του δρόμου Παλαιοχώρι - Μεγάλη Παναγία λίγο πριν την διασταύρωση για Σκουριές) υπάρχει και η τοποθεσία Αγραμάδες. 

"Το Ιστορικό λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών γράφει « Η αγραμαδα στο Παγγαίο και την Χαλκιδική, εκ του Ενετικού agramam = κροσσωτόν Σημαίνει στο Παγγαίο περίβολος αγρού, κήπου, οικία κλπ ενώ στην Χαλκιδική = σωρός μικρών λίθων.»
Στο Βουλγάρικο ετυμολογικό λεξικό αναφέρεται « gramada = μεγάλος σωρός αλλά και φραγμένο μέρος σε ποτάμια, όπου τον χειμώνα ψαρεύουν. Συναντάται και ως Τοπωνύμιο. Η λέξη υπάρχει σε όλες τις σλαβικές γλώσσες και στα ρουμάνια, αλβανικά και ελληνικά». "

Αυτοί οι λιθοσωροί μας δείχνουν την εκμετάλλευση παλιών επιφανειακών χρυσοφόρων στρωμάτων στην αρχαία εποχή - οι αρχαίοι χρυσοθήρες μετακινούσαν τις πέτρες σε κοίτες χειμάρρων ώστε να αποκαλυφθούν καινούριες φλέβες χρυσού.
Επίσης εκεί κοντά στην τοποθεσία "Ξενάριος" υπάρχει και η εγκατάσταση του "πλυντηρίου" χαλκού των δεκαετιών του 1950 - 1960.

"Στην Χαλκιδική παντού όπου υπάρχουν αγραμάδες χρυσοπλυσιών κάπου πολύ κοντά υπάρχει και (τουλάχιστον) ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος" ... "Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι μαλαματαραίοι (κοσκίνιζαν την άμμο για χρυσό - χρυσοπλύστρες) έρχονται για εργασία στην Χαλκιδική κατά την Τουρκοκρατία"

Απόσπασματα από το Ιωακείμ Παπαγγελος, Αγραμάδες και Προσχωματικός Χρυσός, Τεχνολογία Τεύχος 7, Τράπεζα Πειραιώς, 1994, σελ 52-54
https://issuu.com/piop_media2008/docs/technology_7


 Έκθεση: ο Χρυσός των Μακεδόνων, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 
https://www.amth.gr/exhibitions/permanent-exhibitions/o-hrysos-ton-makedonon