Πέμπτη 9 Μαΐου 2024


Στις περιπατητικές διαδρομές μέσα στην οργιώδη βλάστηση που περιβάλλει το Παλαιοχώρι θα συναντήσετε και πολλά παλιά παρεκκλήσια.

Θα νιώσετε σαν τον Κοσμά τον Αιτωλό όταν έφτανε στο Παλαιοχώρι των Παλαιολόγων! 

Θα δείτε τρία + ένα Καστέλια: στο Νέπωσι, στην Κρανιά, στην Καμήλα και στον Αη Λιά. Όλα απομεινάρια ενός ενδόξου παρελθόντος και τις μετακινήσεις των κατοίκων του στο Λεκανοπέδιο του Παλαιοχωρίου με τα Όμβρια Χωράφια και στα γύρω πλούσια σε Φυσικό Πλούτο βουνα.

Μετακινήσεις - εγκαταστάσεις με βάση τις ανάγκες κάθε ιστορικής εποχής. 

Θα νιώσετε και εσείς Νέπωτες! 

Θα περιηγηθείτε στις όχθες του Μεγάλου Ρέματος της Χαλκιδικής που οι ντόπιοι ονομάζουν Ποταμό Χαβρία και στα παραποτάμια του, όπου οι μικρές σας "ανακαλύψεις" ανθρωπογενών εγκαταστάσεων θα σας καταπλήξουν.

Φυσικά θα διαβείτε την παλιά στράτα που ενώνει το Παλαιοχώρι με τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής δηλαδή την παλιά Λιαριγκόβα (Αρναία), τα Ρεβενίκια (Μεγάλη Παναγία) - Πραβήτα, το Νεοχώρι - Πιάβιτσα - Ισβορο (Στρατονίκη), τον Στανό και την Βαρβάρα - Μόδι.

Θα περπατήσετε στα σοκάκια του Ζορμπά, στα χνάρια του Καζαντζάκη, του Καισάριου Δαπόντε, του Ασκητού Γιώργη Χατζηγιώργη. 

Θα δείτε το κάλος του Τοπίου και την Ελληνική Ψυχή όπως τα είδε και τα ύμνησε ο Γάλλος Κουζινερί, ο Γερμανός Φαλμεράυερ και όλοι οι άλλοι περιηγητές και χαρτογράφοι! 

Τόπος Να Ζεις!