Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

 

Δημοσιογράφος (Χρήστος Αυθινος): «Υπάρχει όμως και η αντίληψη που λένε ότι αυτά είναι παρωχημένα πράγματα, η έκφραση έχει εξελιχτεί και ότι αυτοί οι σύγχρονοι ήχοι ανταποκρίνονται σε σύγχρονα…».

Μάνος Κατράκης: «Τι εθνικότητα ενός λαού είναι παρωχημένη; Είναι δυνατόν να παλιώνει ποτέ η εθνικότητα; Η ρίζα, η καταγωγή ενός λαού; Και πως θα ζήσει ο λαός αυτός; Απάνω σε τι στηρίχτηκε; Η σύγχρονη λαϊκή μουσική σε τι στηρίχτηκε; Στη ρίζα του λαού δεν στηρίχτηκε; Η ποίηση όλη, όλη η δημιουργία που στηρίζεται; Στις ρίζες του λαού μας δεν στηρίζεται; Η παγκόσμια δημιουργία που στηρίχτηκε; Στις ρίζες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας δεν στηρίζεται;».


Στις 2 Σεπτεμβρίου 1984 έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου Μάνος Κατράκης. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από την εκπομπή Πρόσωπα Θεάτρου, παραγωγής 1982, ο μεγάλος θεατράνθρωπος μιλάει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την επιτυχία σε ένα ρόλο, ουσιαστικά αρνούμενος αυτήν και αναγνωρίζοντας ότι κάθε ρόλος θα μένει πάντα ανολοκλήρωτος. Θυμάται τα μεγάλα ονόματα του θεάτρου με τα οποία συνεργάστηκε και εξηγεί τη συγκίνηση που νιώθει και το θαυμασμό μπροστά σε ταλαντούχους ηθοποιούς. Περιλαμβάνεται απόσπασμα από την παράσταση "Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη" του Νικηφόρου Βρεττάκου. Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ εδώ: