Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Κάστρο "Καστέλλι" Παλαιοχωρίου


✓ ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ35/20750/510/7-11-1997 - ΦΕΚ 1092/Β/10-12-1997
✓ Τίτλος ΦΕΚ Ανακοίνωση αρχαίου μνημείου του Καστελλίου στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής.
Κείμενο
✓ "Κηρύσσουμε το κάστρο "Καστέλλι" κοινότητας Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, επαρχίας Αρναίας νομού Χαλκιδικής ως αρχαίο μνημείο, με ζώνη απολύτου προστασίας πλάτους 200 μ. γύρω από το τειχόκαστρο, όπως αυτό φαίνεται στα σχέδια αποτύπωσης του κάστρου και του αμέσως περιβάλλοντος χώρου.
Πρόκειται για ερείπια μεσαιωνικού κάστρου που ονομάζεται "Καστέλλι". Είναι κτισμένο με εντόπια αργολιθοδομή και ισχυρό ασβεστοκονίαμα και σώζεται σε όλο το περίγραμμά του, σε ύψος από ένα μέχρι πέντε μέτρα".
ΚΝ 5351/1932





Περισσότερα:

Επίσης :
Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο, δαντελωτές και όμορφες παραλίες .Κάθε επισκέπτης, θα μπορούσε να επισκεφθεί τα αρχαιολογικά της μνημεία, που σώζονται σε διάφορες περιοχές της .
Βρήκαμε στο  site του Δήμου Αριστοτέλη ενημερωτικό, για το Κάστρο "Καστέλλι Παλαιοχωρίου" στην περιοχή "Νέπωσι" και σας το παραθέτουμε 

Νοτιοδυτικά του οικισμού Παλαιοχώρι, στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου στην ευρύτερη περιοχή με το τοπωνύμιο Νέπωσι, βρίσκεται το Καστέλι.
Ο λόφος βρέχεται περιμετρικά από τα νερά του ρεύματος Παλαιοχωρινός Λάκκος, παραποτάμου του Χαβρία, του ποταμού της Ορμύλιας.
Υπάρχει μόνο ένα στενό και δύσβατο μονοπάτι που συνδέει τον δυσπρόσιτο λόφο με το βουνό που εκτείνεται στα ανατολικά του.
Παρ’ όλα αυτά, το κάστρο δεν είναι ευδιάκριτο από απόσταση, διότι γύρω του υψώνονται μεγαλύτεροι ορεινοί όγκοι, το φυσικό ανάγλυφο είναι ιδιαίτερα έντονο και η βλάστηση οργιώδης....