Κυριακή 27 Μαΐου 2018

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ 11 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ»

Αυτοί που δεν ψήφισαν...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 1998 εφημ. "ΝΕΑ"

Οι Ανωγειανοί το 'παν και το 'καναν. Δεν προσήλθαν χθες να ψηφίσουν, και όχι μόνον. Εμπόδισαν τη λειτουργία και στα επτά εκλογικά κέντρα, με συνέπεια ­ όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος ­ οι εκλογές στον δήμο αυτό να επαναληφθούν μεθαύριο, Τετάρτη.

ΣΕ πολλές ακόμη περιπτώσεις χωριών σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν προβλήματα στην προσέλευση ψηφοφόρων, καθώς, λόγω της αντίδρασης των κατοίκων τους στο σχέδιο Καποδίστριας, ελάχιστοι εκλογείς προσήλθαν στις κάλπες. Πρόκειται για τα χωριά Κανάλια Μαγνησίας, Τσαρίτσανη Λάρισας, Νέος Μαρμαράς και Παλαιοχώρί Χαλκιδικής , Δίδυμοι Αργολίδας, Κάστρο Βοιωτίας, και Βραχάσι Λατσίδας, Μυλάτος, Κρυονέρι, Αίμονας, Θεοδώσα, Χώνος, Αλόιδες, Δοξαρού Κρήτης και Αγία Παρασκευή Ιωαννίνων.

«Το γεγονός ότι από το σύνολο των πεντέμισι χιλιάδων πρώην κοινοτήτων, μόνο σε μια δεκάδα παρουσιάστηκε πρόβλημα μικρής προσέλευσης στις εκλογές, αποτελεί δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής για τις συνενώσεις των ΟΤΑ», δήλωσε χθες ο υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος. Και πρόσθεσε: «Εκτός από τα Ανώγεια, όπου οι εκλογές θα επαναληφθούν την Τετάρτη, όπως προβλέπει ο νόμος, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η εκλογική διαδικασία θεωρείται περατωθείσα».

Επεισοδιακή ήταν η ψηφοφορία στην Κοινότητα Βραχασίου Λασιθίου. Τη νύχτα της Παρασκευής άγνωστοι έκλεψαν τις κάλπες, η Νομαρχία έστειλε καινούργιες και χθες το πρωί με φύλαξη εβδομήντα περίπου ανδρών των ΜΑΤ και εν μέσω μικροεπεισοδίων έγινε δυνατή η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα. Κατά τα λοιπά, κανένα πρόβλημα δεν παρουσιάστηκε στην προσέλευση των δικαστικών αντιπροσώπων. Το υπουργείο είχε πάρει όλα τα μέτρα για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του '94 ­ και οι πολίτες προσήλθαν σε περίπου είκοσι δύο χιλιάδες εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, για να εκλέξουν τις νομαρχιακές και τις τοπικές αρχές. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υποψηφίων στις χθεσινές εκλογές ανέρχεται σε 125.000, δηλαδή περίπου ένας στους εβδομήντα Έλληνες ήταν υποψήφιος.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σε κατάληψη των εκλογικών τμημάτων του Δήμου Ανωγείων προχώρησαν από το βράδυ της Παρασκευής οι κάτοικοι του δήμου, εκφράζοντας έτσι την αντίδρασή τους στον νόμο Καποδίστρια.
Οι Ανωγειανοί αντιδρούν στη συνένωσή τους με την Αξό και τα Ζωνιανά και σε λαϊκές συνελεύσεις τους αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στο εξής σε καμία εκλογική διαδικασία. Αντίθετα, στις εκλογές συμμετέχουν κανονικά οι κάτοικοι της Αξού και των Ζωνιανών ­ άλλωστε από την Αξό προέρχεται και ο μοναδικός υποψήφιος του δήμου, Νικηφόρος Δαφέρμος, ο οποίος φυσικά και θα εκλεγεί.
Στα 7 τμήμα του Δήμου Ανωγείων δεν στήθηκαν καθόλου κάλπες, αλλά δεν προκλήθηκαν ούτε επεισόδια, ούτε δημιουργήθηκαν οξύτητες. Ωστόσο, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έγινε γνωστό ότι μέσα σε 3 ημέρες θα στηθούν οι κάλπες για να προχωρήσει, τυπικά τουλάχιστον, η διαδικασία.
Προβλήματα πάντως στον Νομό Ρεθύμνης δημιουργήθηκαν και στα χωριά του Μέσα Μυλοποτάμου (Αλόιδες, Αίμονας, Δοξαρό κ.ά.) που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους στον Δήμο Κουλούκωνα.
Επεισόδια δημιουργήθηκαν στο Βραχάσι Λασιθίου, όταν κάτοικοι προσπάθησαν να εμποδίσουν συγχωριανούς τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αντίδραση στο Βραχάσι προκλήθηκε από την ένταξή τους στον Δήμο Νεαπόλεως. Αρχικά προσήλθαν 16 ψηφοφόροι και ψήφισαν, αλλά κατά την έξοδό τους προπηλακίστηκαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ
Επεισόδια σημειώθηκαν στον Νομό Χανίων λίγα 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, στις 11.45 το βράδυ της Παρασκευής, στις Βρύσες Αποκορώνου, άγνωστοι πυροβόλησαν τρεις φορές με κυνηγετικό όπλο, κατά του σπιτιού του δάσκαλου και υποψήφιου δημάρχου Κρυονερίδας, Σταύρου Γεωγ. Ζώη, κατοίκου Βρυσών. Ο κ. Ζώης, που είναι επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Ανεξάρτητης Κίνησης Κρυονερίδας, εκείνη την ώρα δεν βρισκόταν στο σπίτι. Από τους πυροβολισμούς προκλήθηκαν ελαφρές υλικές ζημιές στους τοίχους και σε ένα παράθυρο του σπιτιού.
ΕΣΤΗΣΑΝ ΓΛΕΝΤΙ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Γραφείο Βόρειας Ελλάδας
Με τρικούβερτο γλέντι έξω από τα εκλογικά κέντρα, εκατοντάδες κάτοικοι στην Κοινότητα Νέου Μαρμαρά Χαλκιδικής εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο «Καποδίστριας», αρνούμενοι να ψηφίσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ενώ στην ορεινή Κοινότητα Παλαιοχωρίου του νομού, από τους δύο χιλιάδες και πλέον ψηφοφόρους, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα μόνον ένα άτομο.
Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Μαρμαρά, κ. Όθων Χωρινός, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες δεν είχε μπει στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσει ούτε ένας κάτοικος, εκτός από έναν αστυνομικό - φρουρό, που ήταν υποχρεωμένος να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για υπηρεσιακούς λόγους.
Και στην ορεινή Κοινότητα Παλαιοχωρίου, όπως δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ο κοινοτάρχης κ. Θανάσης Καλαμπαλίκης μόνον ένας στρατιώτης πήρε μέρος στις ψηφοφορίες, επειδή και αυτός ήταν υποχρεωμένος. Και στην Κοινότητα Παλαιοχωρίου οι περισσότεροι από τους 2.049 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους είχαν παραδώσει τα εκλογικά τους βιβλιάρια αντιδρώντας έτσι στην επικείμενη συνένωση του χωριού τους με τον Δήμο Αρναίας.
ΜΙΚΡΟΕΝΤΑΣΕΙΣ
ΛΑΡΙΣΑ
Με φωνές, αποδοκιμασίες και διαπληκτισμούς οι κάτοικοι της Τσαρίτσανης προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους ελάχιστους στην πλειονότητά τους ετεροδημότες να πάνε χθες να ψηφίσουν.
Οι κάτοικοι της Κοινότητας Τσαρίτσανης είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα 6 εκλογικά τμήματα αποφασισμένοι να μη συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, αντιδρώντας στη συνένωσή τους με τον Δήμο Ελασσόνας.
Στην Τσαρίτσανη υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη για να περιφρουρήσει την διεξαγωγή των εκλογών. Δεν έλειψαν όμως και οι μικροεντάσεις, όταν μια γυναίκα συνελήφθη έπειτα από διαπληκτισμό με μια άλλη. Στη συνέχεια, όμως, αφέθηκε ελεύθερη.
Μέχρι το μεσημέρι, από τους 2.200 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους είχαν ψηφίσει μόνο οι 18.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
* Οι 1.062 κάτοικοι της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής Ιωαννίνων αρνήθηκαν χθες να ψηφίσουν για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.
Από το πρωί έστησαν μια κάλπη στο κέντρο του χωριού, όπου έριχναν τα εκλογικά βιβλιάριά τους, επιμένοντας στην απόφασή τους να μην ψηφίσουν.
ΘΥΜΙΖΕ... ΠΑΣΧΑ
ΒΟΛΟΣ
Στην Κοινότητα Καναλιών του Νομού Μαγνησίας όλα χθες θύμιζαν Πάσχα. Οι κάτοικοι έψηναν αρνιά και γλεντούσαν. Κανένας δεν προσήλθε στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσει. Τήρησαν την απόφαση που είχαν πάρει πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν στην κυβερνητική απόφαση εφαρμογής του «Καποδίσρτρια» που πρόβλεπε τη συνένενωση του χωριού τους με άλλες μικρότερες κοινότητες, οι οποίες απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από τα Κανάλια.
Από τους 2.165 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ουδείς προσήλθε να ψηφίσει. Και ας ήταν όλα έτοιμα. Τα πέντε εκλογικά τμήματα ήταν ανοιχτά από το πρωί. Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής παρόντα.
Το ίδιο και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Οι κάτοικοι όμως είχαν άλλες ασχολίες.
Πρωί πρωί ετοίμασαν τις φωτιές, σούβλισαν δεκάδες αρνιά και λίγο πριν από το μεσημέρι άρχισαν να ψήνουν. Το κρασάκι έρεε άφθονο, τα μεγάφωνα μετέδιδαν δημοτική μουσική και το γλέντι άναψε για τα καλά.
Μικρή δύναμη ανδρών των ΜΑΤ που ανέβηκε στο χωριό μήπως τυχόν και υπάρξουν επεισόδια παρακολουθούσε χωρίς να κάνει τίποτα.
* Στην πρώην Κοινότητα Καλαμωτής Χίου, 350 κάτοικοι κατέθεσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί επελέγη ως έδρα του Δήμου το Πυργί κι όχι η περιοχή τους.
Τελικά στις κάλπες προσήλθε το 1/3 των κατοίκων.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4037745