Δευτέρα 30 Απριλίου 2018


Ο Χαβρίας ή αλλιώς το ποτάμι της Ορμύλιας πηγάζει , κυρίως, από τους ορεινούς όγκους του Χολομώντα και του Στρατωνικού όρους, βόρεια και του Κάκαβου, ανατολικά. Θεωρώντας ως κύρια πηγή του Χαβρία την περιοχή ‘Πιάβιτσα’ του Νεοχωρίου, μπορεί να εκτιμηθεί ότι το συνολικό μήκος του ποταμού είναι της τάξεως των 59 km. Απ` αυτά τα 17,5 ανήκουν στο Δήμο Ορμύλιας, τα 8,5 στο Δήμο Σιθωνίας, τα 10 στο Δήμο Πολυγύρου και τα υπόλοιπα 23 στο Δήμο Αρναίας.
Η γενική διεύθυνση της κοίτης του είναι ΒΒΑ - ΝΝΔ. Ο Χαβρίας εκβάλλει στον Τορωναίο κόλπο στην ‘Παλιομάνα’ της Ορμύλιας, λίγο μετά το Βατοπέδι. Κάποιες άλλες πηγές του βρίσκονται βορειανατολικά της Αρναίας, στην περιοχή Τσαΐρια. Τα δυο κύρια τμήματά του Χαβρία, αυτό που κατεβαίνει από την περιοχή του Παλαιοχωρίου και αυτό που έρχεται από ανατολικά, από την περιοχή του Γοματίου και της Μ. Παναγίας, ενώνονται σε ένα στην περιοχή της ‘Σμίξης’ (αυτό υπονοεί και η ονομασία της τοποθεσίας) για να αποτελέσουν από εκεί και κάτω την κεντρική κοίτη του ποταμού. 
Η λεκάνη του Χαβρία διαιρείται σ` ένα μεγάλο αριθμό μικρότερων υπολεκανών οι οποίες αποστραγγίζονται από χείμαρρους που τις διαρρέουν. Στο ανατολικό τμήμα της κοίτης του Χαβρία οι χείμαρροι έχουν διεύθυνση Α-Δ. Στο δυτικό του τμήμα έχουν γενική διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ και ακολουθούν τη γενική διεύθυνση της διάταξης των πετρογραφικών σχηματισμών της περιοχής. Από τους χείμαρρους, οι μεγαλύτεροι σε μήκος είναι αυτοί του δυτικού τμήματος της κοίτης του Χαβρία, όπως ο ‘Τρανός Λάκκος’ ή ‘Μηλιαδινό ποτάμι’, ο οποίος έχει μήκος 28,4 km περίπου, πηγάζει βόρεια και ανατολικά του Ταξιάρχη και περνώντας από τον οικισμό ‘Μηλιάδα’ εκβάλει στο κεντρικό ποτάμι κοντά στη ‘Μελισσόπετρα’ του Μεταγγιτσίου, ο Ξερότοπος ή Γκρεντίστ που έχει μήκος 12 km και πηγάζει από την περιοχή των Βραστών για να συναντήσει το Χαβρία όταν αυτός κατηφορίζει προς την περιοχή της Ορμύλιας, καθώς και η ‘Καπρινίκια’ ή ‘Κούντουρα’ με μήκος 18,9km που κι αυτός πηγάζει από την περιοχή των Βραστών και τον συναντάμε στο δρόμο Ορμύλιας – Βραστών, λίγο πιο έξω από το νεκροταφείο του χωριού.
http://havriastopotami.blogspot.gr/
http://www.xalkidikipolitiki.gr/2017/03/24/anakalypste-th-xalkidiki-sthn-fwtografia-ths-hmeras-potamos-xabrias/
Χαβρίας και άνθρωπος from havrias

********************************************
ΙΣΤΟΡΙΑ
Άγνωστο παραμένει, ακόμα και στις μέρες μας, το αρχαίο όνομα του ποταμού που πηγάζει από τις περιοχές του Νεοχωρίου και της Αρναίας ο ένας βασικός του άξονας και από την περιοχή του ‘Κάκαβου’ ο άλλος. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε η άποψη πως, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων άμμου που κατέβαζε, ονομαζόταν ‘Αμμίτης’, δηλαδή αμμουδερός, άποψη πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από κάποια γραπτή ιστορική πηγή και μάλλον αυτό το όνομα αφορά το ποτάμι που πηγάζει από τον ορεινό όγκο ‘Ομβριανό’ στο Δήμο Ζερβοχωρίων και εκβάλλει στη λίμνη Βόλβη. Αναφέρονται όμως από την αρχαιότητα τα ονόματα δυο παραποτάμων του που δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια η θέση τους, του ‘Μάνη’ και του ‘Πεταρίσκου’. Είναι, επομένως, λογικό να λησμονήθηκε έτσι το αρχαίο όνομα του ποταμού από πολύ νωρίς. Στα νεότερα χρόνια, σε αγιορείτικα έγγραφα του 14ου αιώνα τον συναντούμε ως «ποταμόν», «μέγαν ποταμόν» ή «μεγαλοπόταμο», ενώ στους περισσότερους χάρτες ονομάζεται σαν «το ποτάμι της Ορμύλιας» ή «ποταμός Ερμυλίας». Από τα μέσα ήδη περίπου του 19ου αιώνα πρέπει να έγινε η παρανόηση και από πολλούς συγγραφείς μνημονεύεται ως «Χαβρίας», όνομα που ανήκει όμως, όπως φαίνεται, στον κύριο ποταμό της Καλαμαριάς. http://havriastopotami.blogspot.gr/