Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

“ΚΑΣΤΕΛΟΥΔI”
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Περιοχή “ΚΡΑΝΙΕΣ”

Παλαιοχώρι Μάϊος 2008

Είναι Μέγα Σάββατο και κατευθύνομαι με οδοιπόρο ένα φίλο τον Πολύζο Χρήστο στην τοποθεσία του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής “Κρανιές” και συγκεκριμένα στο “Καστελούδι”  . Η περιοχή έχει δύσκολη πρόσβαση με ΙΧ . Εμείς με αγροτικού τύπου όχημα και με περπάτημα κατευθυνθήκαμε προς το Καστελούδι
Αφήσαμε πίσω μας καλλιεργήσιμες ιδιωτικές εκτάσεις στις οποίες είναι διάσπαρτα κεραμικά υπολείμματα και το σοκ για μένα ήταν μεγάλο . Στην θεωρητική είσοδο του κάστρου ένα πυθάρι σπασμένο τονίζει και στον ποιο αδαή ότι εδώ κάτι τρέχει .
Το “Καστελούδι”  είναι μια περιοχή φύση και θέση από μόνη της οχυρή κάτι αντίστοιχο με το Νέπωσι στην άλλη πλευρά του Παλαιοχωρίου , καμουφλαρισμένη πλήρως από τις οξιές και τους δρυς. Παρ όλα αυτά όμως σε 4 σημεία του κάστρου υπάρχουν ορατά ίχνη λαθρανασκαφής με άγνωστα σε όλους μας ευρήματα. 


Είναι μάλλον επιτακτική η ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης αυτού του χώρου όπου σε συνδυασμό και με την τοποθεσία “Νέπωσι” όπου υπάρχει το “Καστέλι” θα αποτελέσουν χώρους έρευνας και ιστορικής μνήμης . Εξάλλου με βάση όλες τις παλιότερες αναφορές ερευνητών και ιστορικών στην περιοχή του Παλαιοχωρίου θα πρέπει να τοποθετούνται οι αρχαιοελληνικές πόλεις
H “Augea” – “ Αυγαία “ των πτολεμαϊκών χαρτών
Η “των Αρνών” του Θουκιδήδη
Η “Χαλκίς” των ιστορικών (Στέφανος Βυζάντιος κ.α.)
Το κάστρο “Καστελουδι” στην περιοχή “Κρανιές” του Παλαιοχωρίου είναι σε μία περιοχή όπου στα ΒΔ υπάρχει η τοποθεσία “Βίγλα” (τώρα στο χώρο δεσπόζουν οι κεραίες της κινητής νομίζω τηλεφωνίας) από την οποία μπορείς από την Νότια πλευρά να εποπτεύεις όλο τον Παλαιοχωρινό κάμπο και την κοίτη του Χαβρία ποταμού , αλλά και Βόρεια να εποπτεύεις το χώρο έως και της λίμνες και τα στενά της Ρεντίνας όπου υπάρχει το μεγάλο κάστρο της “Ρεντίνας”
Στα δυτικά της περιοχής αυτής του Παλαιοχωρίου υπάρχει ο “Αή Λίας” όπου και εκεί υπάρχουν ενδείξεις αρχαιολογικών ευρημάτων (σημαντικές αναφορές για αυτή την περιοχή έχει κάνει ο κός Κύρου Δημήτριος ) .Άρα συνοψίζοντας έχουμε
Ø      ένα κάστρο
Ø      εμφανή τα σημάδια λαθρανασκαφών σε τέσσερα (4) σημεία   
Ø      μία περιοχή αρκετά εύφορη και με βάση τις προφορικές μαρτυρίες των παλαιοτέρων εκεί ήταν παλιά το χωριό  (διηγήσεις από τους παππούδες στα εγγόνια )
Ø      μία αρκετά μεγάλη περιοχή “Κρανιές” , “Καρατζά λάκκος” , “Μεσοράχι” , “Βαλτούδα” (2 πηγές ) , “Κούτλος” , “Βίγλα” , “Αή Λιάς” (έχει βρεθεί μετά από ανασκαφή χώρος του 13ου αι ) με αρκετά ίχνη κεραμικών (κεραμίδια )
Ø      τις ιστορικές πηγές για την ύπαρξη αρχαιοελληνικών οικισμών
Ø      ευρήματα παλαιοχριστιανικής βάσης κίονα και 2 μέλη του κορμού αυτού, σε χωράφι απέναντι από το “Καστελούδι” Παλαιοχωρίου (τα ανέσυρε ο γεωργός Μοσχόπουλος Παναγιώτης και τα έχει παραδώσει εδώ και πολλά χρόνια και θα πρέπει να βρίσκονται προς φύλαξη στο Γυμνάσιο Παλαιοχωρίου  )

Είναι νομίζω επιτακτική ανάγκη
ü      ενημέρωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας (έγινε αφού στο σημείο πήγαν και οι αρχαιολόγοι κος Παπάγγελος,  κος. Γουματιανός και κλπ ),
ü      της οριοθέτησης του χώρου ,
ü      αποψίλωσης των δέντρων για να αποθαρρύνονται οι παρανόμως ενεργούντες -λαθρανασκαφές
ü      της ανάδειξης και της αξιοποιήσεις του χώρου (ανασκαφή)

*************
στο χάρτη του 1927(;) η περιοχή απεικονίζεται ως "ερείπια - αρχαία Τοπωνύμια"

λεπτομέρεια [Χάρτης της Χαλκιδικής], Βιβλιοθήκη Οικονομόπουλου - Δ. Ζερλέντη, 1927(;) 
Συλλογή Αγιορειτικής Χαρτοθήκης, e-Ε/ΑΧ1907
http://athosmaplibrary.blogspot.gr/search?updated-max=2013-08-12T11:50:00%2B03:00&max-results=7&start=35&by-date=false