Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Στους πρόποδες του Χολομώντα και στις όχθες του ποταμού Χαβρία, συναντάμε ένα από τα ορεινά κεφαλοχώρια της Χαλκιδικής, το Παλαιοχώρι.
Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον , είναι χτισμένο το χωριό με τα παραδοσιακά σπίτια με τα μεγάλα περιβόλια και τις ολάνθιστες αυλές.
Στον περίπατό σας μέσα στο χωριό, σίγουρα θα τραβήξουν την προσοχή σας τα παλαιά αρχοντικά με τα ξύλινα χαγάτια και τις κεραμιδένιες στέγες.
Αν μπείτε μάλιστα σε κάποιο αυτά θα ανακαλύψετε και άλλες αρχιτεκτονικές διαφορές με άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το τζάκι είναι χτισμένο ανάμεσα στα κρεββάτια, στα υπνοδωμάτια.
Εξίσου όμορφα είναι τα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού, και το παλιό διδακτήριο που θα δείτε σε αυτή τη βόλτα σας.
Σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων δεν είναι άλλο από την κεντρική πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο.
Στην τοποθεσία Περιστέρι υπάρχει  φαράγγι με καταρράκτη.
Έχει ενδιαφέρον: Αξίζει να δείτε τον ναό των Παμμέγιστων Ταξιαρχών, τον ναό του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, τον ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους όπως αυτόν του Νέπωσι.
Τι να δοκιμάσουμε: Η Χαλκιδική είναι ένας ευλογημένος τόπος με ασύγκριτα τοπικά προϊόντα. Εμείς ξεχωρίζουμε το ντόπιο κατσικίσιο τυρί, το μέλι, το ελαιόλαδο και τις ελιές,τις  μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού και τις εκλεκτές ποικιλίες κρασιού.

https://www.mariailiaki.gr/22496-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4/