Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Μεταπολεμική περίοδος έως σήμερα

✅ Στην απογραφή στις 7 Απριλίου 1951 (επικυρώθηκε αρ. Φύλου 275 για Χαλκιδική στις 3 Νοεμβρίου 1954) είχε 1.1442 κατοίκους✅To 1952 ο Βασιλιάς Παύλος Α΄ της Ελλάδος εγκαινίασε το "πέτρινο" Διδακτήριο (Δημοτικό Σχολείο)

φώτο από την ημέρα των εγκαινίων 1952 διακρίνονται οι: Βασιλέας Παύλος και η Βασίλισσα Φρειδερίκη και 1. Μαρκογιάννης Γ. Κων/νος 2. Στουγιάννη Αντωνία (Δασκάλα) 3. Σελιάχας (Γραμματέας Κοινότητας) 4. Γαλάνης Αστέριος?


Στις 26 Νοεμβρίου 1949, ο αείμνηστος βασιλιάς Παύλος Ά της Ελλάδας ιδρύει και θέτει υπό την προεδρία της Βασίλισσας Φρειδερίκης την "Πρόνοιαν Συμμοριοπλήκτων" προς περίθαλψη των πληγέντων του συμμοριτοπολέμου.


Σκοπός του Εράνου είναι  η ανοικοδόμηση περιοχών της χώρας με την ανέγερση σχολικών κτιρίων και εκκλησιών, στα οποία βασίζονταν η πνευματική και ηθική ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης Ελλάδος, με προτεραιότητα τις ακριτικές περιοχές όπου λόγοι ειδικοί, εθνικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί επέβαλαν την τόνωση του εθνικού φρονήματος.

Μέχρι το 1954 είχαν κατασκευαστεί από τον Έρανο της Πρόνοιας 460 σχολεία, 27 εκκλησίες και 126 συγκροτήματα κατοικιών!
(πηγή: Greeksburg, 
https://issuu.com/xaralamposvomvellis/docs/_55259f0c32cb9b )

"Επίσης έκπλήρωσιν όφειλομένης τιμής άποτελεϊ: ή έφρασις συγχαρητηρίων καί ευχαριστιων πρός όλας τάς ευyενεστάτας Κυρίας καί Δεσποινίδας τας τόσον άόκνως έρyαζομένας Εις τήν «Πρόνοιαν Συμμοριοπλήκτωv»-Τμήμα «Φίλοι τοϋ Χωριοϋ». Καi όφείλει να όμολοyηθή ότι ήμων των άλλων όλων αι προσπάθειαι θά έξέλειπον η θά παρουσίαζον πολλαπλάς άτελείας aνευ της πpοκατορκτικής έρyασίας ήν παρέχει ή λαμπρά αυτή όρyάνωσις ύπό τήν ύψηλήν των Βασιλέων ήμων προστασίαν τελοϋσα."
✅ Στην απογραφή στις 19 Μαρτίου 1961 είχε 1.592 κατοίκους


✅ Περιγραφή ανακάλυψης αρχαίου ορυχείου 8 Αυγούστου 1965
https://www.palaiochori.gr/2016/05/blog-post_76.html


✅ Στην απογραφή στις 14 Μαρτίου 1971 το Παλαιοχώρι είχε 1.535 κατοίκους

✅Το 1974 ιδρύεται η Πολιτιστική Εταιρεία Παλαιοχωρινών 

✅Την δεκαετία του 1970 με στοχευμένες ενέργειες του καταγόμενου από το χωριό μας Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσιουπλάκη
- πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αναβάθμιση της Κεντρικής Πλατείας (έχει στον κέντρο της έναν πανέμορφο πλάτανο) με επένδυση πέτρας, περίκληστης λογικής για χρήση από τα πέριξ καταστήματα και τους πεζούς περιηγητές/τουρίστες/κατοίκους, δημιουργία καλαίσθητων παρτεριών και μοναδικά καλαίσθητης κρήνης βυζαντινού/μοναστικού τύπου Φιάλης/Κιόσκη Λιτανείας/ aghiasmatar.


- διαμορφώθηκε σε Πλακοσκεπή Οχετού Ομβρίων Υδάτων το Ρέμα (Ανατολικά- ΝοτιοΔυτικά μήκους 2 χλμ) που διέρχεται μέσα στο Παλαιοχώρι και το τέμνει με τα παρακλάδια του σε περιοχές μέχρι να χυθεί στον Χαβρία ποταμό στην θέση "Καζάνι",
- ολοκληρώθηκε το νέο Κτίριο του Δημοτικού Σχολείου,

- δημιουργήθηκε νέο γήπεδο ποδοσφαίρου (χωμάτινο με τις αναγκαίες υποδομές) στην θέση Άγιος Αθανάσιος σε αντικατάσταση του υπάρχοντος χωραφιού/λιβαδιού άθλησης,


- λειτούργησε το 1979 σε νέο κτίριο το 1983 το Γυμνάσιο Παλαιοχωρίου 

κλπ

✅Στην απογραφή στις 5 Απριλίου 1981 το Παλαιοχώρι (paleokhori) είχε 1.524 κατοίκους✅Το 1984 με την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) στον Ελληνικό Χώρο από τον αείμνηστο υπουργό Υγείας κ. Γεννηματά Γεώργιο δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα Κ.Υ. στο χωριό μας, το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου, με χώρο ευθύνης τον γεωγραφικό χώρο της Βόρειας Χαλκιδικής (τα πρώτα χρόνια είχε στην εποπτεία του και το Άγιο Όρος). 


* Στον Δήμο Αριστοτέλη (Καλλικράτης, ΦΕΚ Α87/7-6-2010), σε συνέχεια υγειονομικών λογικών που ανάγονται στις απαρχές του 20ου αιω. και με βάση τα γεγονότα όπως Σεισμός Ιερισσού το 1932, καθιστούν το Παλαιοχώρι ως έδρα ειδικών συνθηκών του Δήμου . (πηγή: Βικιπαίδεια)

✅ Το 1989 ιδρύεται ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Α.Π.Σ. ΧΑΒΡΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΊΟΥ με τμήματα ποδοσφάιρου και καλαθοσφάιρισης

✅Στην απογραφή στις 17 Μαρτίου 1991 το Παλαιοχώρι είχε 1.620 κατοίκουςΚτίστηκε νέο ΝηπιαγωγείοΑπρίλιο 1998 δημιουργείται ως αυτελής ομάδα η Χορωδία Παλαιοχωρίου 

Στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές στις 11 Οκτωβρίου 1998
οι κάτοικοι πραγματοποίησαν ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΧΗ 
σε ένδειξη διαμαρτυρίας 
για την κατάργηση της Κοινότητας Παλαιοχωρίου 
σύμφωνα με το Νόμο "I.Καποδίστρια" : Φ.Ε.Κ. Α΄ 244/1997, Νόμος 2539/1997 «Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης», Εθνικό Τυπογραφείο.  

- Ψήφισμα κατοίκων https://moyzas.blogspot.com/2018/05/11-1998.html

- "
Και στην ορεινή Κοινότητα Παλαιοχωρίου, όπως δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» λίγο πριν
ανοίξουν οι κάλπες ο κοινοτάρχης κ. Θανάσης Καλαμπαλίκης μόνον ένας στρατιώτης
πήρε μέρος στις ψηφοφορίες, επειδή και αυτός ήταν υποχρεωμένος. Και στην
Κοινότητα Παλαιοχωρίου οι περισσότεροι από τους 2.049 εγγεγραμμένους στους
εκλογικούς καταλόγους είχαν παραδώσει τα εκλογικά τους βιβλιάρια αντιδρώντας
έτσι στην επικείμενη συνένωση του χωριού τους με τον Δήμο Αρναίας." ΤΑ ΝΕΑ,12/10/1998 
https://www.tanea.gr/1998/10/12/greece/aytoi-poy-den-psifisan/
.
✅Την Τετάρτη 2 Ιουνίου 1999 με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκαν οι αρχές και οι κάτοικοι του χωριού μας τον  Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.  Βαρθολομαίο  που πραγματοποιούσε  περιοδεία στις μητροπόλεις των λεγόμενων "νέων χωρών".
Με αφορμή την επίσκεψη του αυτή προέβη εις τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄ εις τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου. Ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄& ήταν ένας από τους σημαντικότερους Πρωθιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως και βοήθησε στην ανάπτυξη τόσο του Ελληνικού κράτους όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

✅Στις 27 Ιουνίου 1999 σε πανηγυρική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών  χοροστάτησε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ίδρυση του ναού (1899) . Στη Θεία Λειτουργεία συμμετείχαν ιεράρχες από πολλές περιοχές της χώρας .

✅Στην απογραφή στις 18 Μαρτίου 2001 το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοχώρι του Δήμου Αρναίας είχε 1.507 κατοίκους


6 Ιουνίου 2003 ιδρύεται ο Αθλητικός Όμιλος Παλαιοχωρίου και δημιουργεί τμήμα καλαθοσφαίρισης

✅Δημιουργήθηκε ο Παιδικός Σταθμός Παλιοχωρίου στον χώρο της παλιάς αποθήκης για συγκέντρωση σιτηρών της Αγροτικής Τράπεζας. Ο χώρος έχει εμβαδόν 300 τ.μ., αύλειο χώρο 400 τ.μ. και διαθέτει δύο αίθουσες.
✅Στις  24 Απριλίου 2006 πραγματοποιήθηκε και νέο δημοψήφισμα όπου καταγραφόταν με μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα η έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων για την συνέχιση της κατάργησης της κοινότητας Παλαιοχωρίου
https://moyzas.blogspot.com/2018/05/24-2006.html , αλλά τελικά δεν κατάφερε να παραμείνει εκ των υστέρων Κοινότητα όπως τα Ζωνιανά Ρεθύμνου, το Βραχάσι Λασιθίου και η Τσαριτσάνη Λάρισας που το είχαν κερδίσει με το ΦΕΚ Α΄ 57/15.3.2006, Νόμος 3448/2006 .

✅ Με προσωπική εργασία και με κάλυψη όλων των εξόδων από ομάδα φιλάθλων του Παλαιοχωρίου επενδύθηκε το Γήπεδο Παλαιοχωρίου στην θέση Άγιος Αθανάσιος με χλοοτάπητα (γκαζόν) και δημιουργήθηκε η 1η λογική κερκίδας φιλάθλων με τις απαραίτητες άδειες

✅Στίς 8 & 9 Οκτωβρίου 2006 μεγάλη πλημμύρα έπληξε το χωριό μας (κατάσταση έκτακτης ανάγκης) με συνέπεια 153 οικίες να πάθουν σοβαρές ζημιές και χρειάστηκε η οικονομική αρωγή του κράτους και της κυβέρνησης για την έγκαιρη αποκατάστασή τους. Η περιοχή είχε ξανά υποστεί ζημιές το 2000 αλλά παρά τις υποσχέσεις τότε υπήρξε παντελής απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και η κρατική βοήθεια ήταν ανύπαρκτη.

✅Στην απογραφή του 2011 ως Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας του Δήμου Αριστοτέλη είχε 1.489 κατοίκους


✅ Νέα παιδική χαρά στην αυλή του Πέτρινου Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου